RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dan treće satnije HVO i oslobođenja Potplješevice

Napisano 17.08.2010. 12:53

Održan l. povijesno-znanstveni skup "Župa Zavalje od Svištovskog mira 1791. godine do naših dana" u naselju Zavalje

Pod pokroviteljstvom dopredsjedatelja Općinskoga vijeća Bihaća i predsjednika ŽO-a HDZ-a BiH Unsko-sanske županije prof. Franje Jurića u Kraljama je već tradicionalno obilježen Dan treće satnije HVO-a i oslobođenja potplješevičkih naselja Bihaća.

POČAST BRANITELJIMA
Manifestacija je okupila više od tri stotine pripadnika Treće satnije HVO-a Kralje-Vrkašić-Kalina i stanovnika ovoga prigradskog hrvatskog naselja i gostiju. Nakon sv. mise za poginule branitelje, izaslanstva Općine Bihać, Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a USŽ-a, Županijskoga i Općinskoga odbora HDZ-a BiH USŽ-a, organizacijskog odbora i brojnih žitelja položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule pripadnike ove satnije ispred središnjeg spomen-obilježja u Kraljama. Okupljenima se obratio dopredsjedatelj OV-a Bihaća i predsjedatelj ŽO-a HDZ-a BiH USŽ-a prof. Franjo Jurić i, između ostalog, naglasio kako je ponosan što je već treću godinu zaredom pokrovitelj ove značajne manifestacije, kojom se Hrvati bihaćkoga kraja prisjećaju herojskih dana Domovinskoga rata u kojem su pripadnici 3. satnije HVO-a regije Bihać dali nemjerljiv doprinos.
- Ovdje smo prije svega da se prisjetimo i odamo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji položiše svoje živote na oltar Domovine i omogućiše našu slobodu i mogućnost obilježavanja ovih značajnih datume naše novije povijesti.

ZNANSTVENI SKUP
HDZ BiH je utemeljio HVO regije Bihać 25. svibnja 1992. godine i ostaje mu trajna zadaća podsjećati na ovu oružanu silu koja je branila i obranila prostore današnje US županije, kazao je prof. Jurić. U sklopu kulturno-zabavnog programa održana je nogometna utakmica na stadionu Sloga 1937. Kralje-Vrkašić, a zatim je uslijedilo zajedničko druženje koje je trajalo do kasno u noć. U naselju Zavalje u organizaciji župe Zavalje i Udruge 'Hrvatski domobran' održan je 1. povijesno-znanstveni skup pod nazivom "Župa Zavalje od Svištovskog mira 1791. do naših dana". Izlagači su bili profesori Josip Jurčević, Ivan Dujmović, Franjo Jurić, Drago Mažar i student povijesti Želimir Prša. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi