RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Del Vechio posjetio bolnicu u Novoj Biloj

Napisano 25.10.2014. 10:53
Ivan Del Vechio

Veleposlanik RH Ivan Del Vechio posjetio je Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, dar Hrvatske Hrvatima srednje Bosne. Skupa s veleposlanikom bili su i njegovi bliski suradnici, ministar-savjetnik u Veleposlanstvu Anto Franjić i glavni savjetnik u Veleposlanstvu Pero Bilušić.

 

Zahvala za pomoć

O povijesti ove bolnice veleposlanika Hrvatske u BiH upoznali su zamjenici ravnatelja bolnice za medicinska i nemedicinska pitanja dr. Mladen Čuturić i Goran Pejaković. Ukazali su na kontinuirane uspjehe i stalna poboljšanja zdravstvenih usluga ove bolnice, na probleme s kojima se u radu susreću te s planovima koji bi trebali zaživjeti u skoroj budućnosti. “U sljedeće dvije-tri godine u izgradnju i opremu šeste lamele bit će uloženo više od 10 milijuna kuna, u čemu će”, kazao je veleposlanik, “dijelom participirati i Vlada RH”. Ovom prilikom predstavnici novobiljanske bolnice uputili su zahvalu Vladi, Hrvatskom saboru i svim građanima Hrvatske na pomoći u materijalnim i medicinskim sredstvima. Veleposlanik Ivan Del Vechio obišao je bolničke odjele, razgovarao s osobljem i pacijentima medicinske ustanove. “Hrvatska će i dalje pomagati Hrvate u BiH kao što je to i do sada činila. Međutim, ta će se pomoć sve više usmjeravati na veće projekte od šireg općeg značaja, a ne na veliki broj malih projekata kako se to do sada činilo. Tu nedvojbeno spada i novobiljanska bolnica koja ima karakter ‘statusne’ i tako mora i ostati”, kazao je veleposlanik Republike Hrvatske.

Nakon Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, hrvatski veleposlanik je posjetio i župnu crkvu sv. Duha u Novoj Biloj u kojoj je u ratu i poraću bila smještena Franjevačka bolnica.

 

 

Mjesto stradanja

Tijekom dana veleposlanik Ivan Del Vechio, dragovoljac Domovinskoga rata, brigadir HV-a, posjetio je spomen-obilježje palim braniteljima na koti Hrašće iznad Nove Bile, u narodu zvane Pješčara. Na tom važnom mjestu za Hrvate, prije svega Travnika i Lašvanske doline, o stradanju Hrvata Travnika, progonu skoro 20 tisuća, 427 ubijenih i nestalih branitelja i 127 ubijenih civila hrvatske nacionalnosti, govorio je i veleposlanika upoznao general HVO-a Travničanin Ilija Nakić. “Samo na toj koti”, kazao je Nakić, “na ‘vratima’ ulaska u Novu Bilu samo u jednom danu, 12. lipnja 1993., poginula su 23 branitelja, a do kraja rata njih 68.”. Ivan Del Vechio posjetio je i novobiljansku tvrtku “Palavra” d.o.o. koja proizvodi furnir te razgovarao s dužnosnicima iz općine Travnik na svim razinama vlasti.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi