RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Del Vechio: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu, BiH se ne može ponašati kako ona hoće

Napisano 27.11.2015. 10:34

BiH je najavila podnošenje aplikacije za prijem u stalno članstvo u EU. S obzirom na to da je Hrvatska relativno skoro prošla kroz ovaj proces, kao i da nam je prvi susjed s kojim dijelimo mnogo sličnosti, BiH može koristiti ta iskustva.

- Nakon podnošenja aplikacije očekuje vas dug put jako teškog, mukotrpnog rada, koji može trajati dvije-tri godine, možda čak i više. Znate da je Crna Gora čekala dvije godine na dobivanje statusa kandidata, Srbija je čekala dvije i pol godine. Taj proces može biti dug, a koliko će trajati, ovisi o zemlji aplikantici, odnosno o implementaciji svih dijelova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže u intervjuu za Faktor veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

On pojašnjava kako je BiH sad aplikantica i mora poštivati tehnički dio Trgovinskog sporazuma, koji govori o slobodnoj trgovini između BiH i EU-a.

- Unija ima strogu metodologiju kako to radi. Čak je šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao da se nema o čemu razgovarati, jer postoji definirana metodologija koju treba prihvatiti, kaže Del Vechio.

- Mi smo sad članica EU-a i inzistiramo na pravilima EU-a. Ista je stvar i kad je riječ o izvozu mlijeka. Mi smo rekli da se prilikom ulaska u EU ne snižavaju kriteriji, samo je riječ o redu prioriteta. Prema tome, kriteriji se moraju realizirati. Je li BiH to napravila ili nije, tek ćemo vidjeti. Vrlo brzo će se pokazati je li mlijeko koje se izvozi u Hrvatsku, odnosno u EU, te kvalitete i tih standarda koje zahtijeva tržište EU-a. To će biti najbolji sud tko je bio u pravu u vezi s ovim pitanjem. Ja to ne bih nazvao sporom, nego valorizacijom standarda. Vi imate i drugi primjer s kojim Hrvatska nema ništa, a to su standardi i kriteriji koje postavlja Energetska zajednica prema BiH. Ni tu niste ispunili kriterije i zbog toga ste pod sankcijama. Uvjeti i kriteriji se moraju poštovati, pojašnjava Del Vechio.

Nedavno je, povodom odluke Vlade Tuzlanske županije o formiranju nove esencijalne liste lijekova, premijer TŽ Bego Gutić održao sastanak s veleposlanicima zemalja u regiji, među kojima je bio i Del Vechio. Povod za razgovor bila je odluka Vlade TŽ o značajnijem učešću domaćih proizvođača lijekova na esencijalnoj listi. Komentirajući to Del Vechio kako su oni samo željeli upozoriti kako to nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da je to, zapravo, na neki način, monopol, a svaki monopol, kako kaže, baca sumnju i na korupciju i kriminal.

- Osim toga, tako se ugrožava standard zdravlja pacijenata, ali i umanjuje značaj liječnika kada propisuju lijekove. S obzirom na to da ta lista nije usuglašena s federalnom listom, tražili smo da se to i napravi, što je premijer i obećao. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu. Jedno od ključnih pitanja u tom Sporazumu jeste funkcioniranje slobodnog tržišta i borba protiv monopola. Prema tome, BiH se više ne može sama ponašati kako ona hoće, nego se mora ponašati u skladu sa Sporazumom koji je sama prihvatila, ističe hrvatski veleposlanik.

Stabiliziranje parlamentarne većine na svim razinama vlasti u našoj zemlji, smatra Ivan del Vechio, dobrodošlo je.

– Mislim da je dobar i hrabar potez gospodina Radončića da uđe u koaliciju i da će stvoriti stabilnost koja će se dogoditi na svim razinama vlasti. To su dobre naznake, tim prije što su za BiH Europska unija i međunarodne financijske institucije pripremile gotovo milijardu i pol eura za pomoć u regionalnim projektima, koji bi trebali zaposliti ljude, otvoriti perspektivu mladima u BiH i koji bi trebali donijeti prosperitet zemlji i podići razinu životnog standarda, kazao je Del Vechio.

Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi