RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deževice u Zagrebu: Simbol opstanka Hrvata i katolika u Bosni

Napisano 15.10.2017. 23:28

Dugogodišnji trud koji su općinske vlasti i župnik ulagali u promociju i afirmaciju Deževica, sinoć je u punom smislu afirmirano. Naime, u Zagrebu je sinoć pred nešto više od 200 ljudi održana promocija pod nazivom „Deževice u Zagrebu“. Riječ je o prvom okupljanju Deževičana nakon rata te su ovom prilikom brojni od njih doputovali iz raznih zemalja kako bi ponovno osjetili atmosferu rodnog kraja jer kako je sinoć u pozdravnom govoru kazao i kardinal Puljić, kilometri nikad ne smiju biti izgovor, piše Dnevnik.ba.

Ovaj mali srednjobosanski raj, tzv. „Bosanski Lurd“ na 912 metara nadmorske visine, između planina Bitovnje i Vranice, 40-ak kilometara od Sarajeva, u općini Kreševo sa Zagrebom je sinoć povezao i sv. Jakov Markijski   talijanski fratar i vikar nekadašnje Bosanske vikarije, zaštitnik  Deževica.

 O sv. Jakovu Markijskom održan je i simpozij u Deževicama prije dvije godine, a radovi s toga međunarodnog skupa sabrani su u zbornik kojega su sinoć u Tribini Grada Zagreba predstavili profesori zagrebačkog KBF-a dr. Slavko Slišković i dr. Anto Barišić te prof. sa sarajevskog KBF-a Milenko Krešić koji je i urednik Zbornika.

Zbornik koji ujedno predstavlja prvu znanstvenu knjigu o fra Jakovu na hrvatskom jeziku, tematski je podijeljen u četiri cjeline: društveno-političke i vjerske prilike u Bosanskom kraljevstvu u vrijeme sv. Jakova, velikani franjevačke opservancije, fra Jakovljevo djelovanje u Bosni i četvrti dio – fra Jakov u svjetlu dominikansko-franjevačkih rasprava.

Sveti Jakov je u Deževicama ostavio sveti trag koji je nadahnuće i današnjim generacijama stoga ovo svetište kao i po mnogima čudotvorno Vrelo koje nosi naziv po ovom svecu, godišnje posjeti i 30 000 vjernika.  Zahvaljujući hodočasnicima ali i iznimno bogatoj turističkoj ponudi Kreševa i Deževica, ovo malo selo sa svega stotinjak stanovnika i danas živi i opstaje premda je pretrpjelo strašna ratna stradanja. Deževičani se ponose svojim porijeklom, tradicijom i kulturom a zahvaljujući suradnji s crkvenim i općinskim vlastima ali i kontaktom sa dijasporom, svetište je danas itekako obnovljeno, infrastrukturno zaokruženo.

Kako je prilikom sinoćnje zahvale kazao župnik don Marin Marić, njegovi župljani se ponose svojim katoličkim i hrvatskim identitetom što su dokazali sinoć i u Zagrebu promoviravši ne samo svoje mjesto nego i cijelu Lepeničku dolinu odnosno općine Kreševo, Kiseljak i Fojnicu. Događaju su nazočili i predstavnici vlasti ovih općina, crkveni vjerodostojnici iz BiH i Hrvatske ali i brojni gosti poput veleposlanice BiH u Hrvatskoj Renate Paškalj, predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH te Ureda zagrebačkog gradonačelnika te brojni drugi.

Večer je upotpunio i Miroslav Škoro u pratnji Tamburaškog sastava „Tim“.


Nema komentara

Anketa

Ustavi