RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

DF traži isti broj ministarstava kao i HDZ

Napisano 25.12.2014. 22:51
Vlada Federacije

U tijeku je usuglašavanje dokumenta o preraspodjeli ministarskih pozicija u Vladi Federacije između koalicijski partnera HDZ BiH, DF-a i SDA. SDA traži devet pozicija. DF pet. HDZ BiH traži pet pozicija, od čega jedno srpsko mjesto u Vladi.

Od 16 ministara u vladi Federacije, SDA je DF-u predložila slijedeću raspodjelu mandata: u kojoj bi SDA-u, osim premijerske, pripalo i osam ministarskih pozicija. U dokumentu kojeg je SDA uputila DF-u koalicijskim partnerima iz HDZ-a bi pripalo svih pet hrvatskih ministarskih pozicija, dok bi DF-u pripale preostale, tri srpske.

Praktično bi svaka stranka u vladi Federacije predstavljala jedan narod.

Ovakav prijedlog revidirali su u DF-u i vratili ga nazad u centralu SDA.

U revidiranom prijedlogu DF-a,  tražili se preraspodjelu mandata, tvrdi izvor TV1 iz vrha SDA.

Naime, iz DF-a traže isti broj ministarstava kao i HDZ. Argumentiraju to činjenicom da su na izborima dobili više glasova od HDZ-a. Iz SDA kažu da su im iz DF-a poručili da ne žele da snose zajedničku odgovornost za naredne četiri godine, ukoliko u vlasti ne budu ravnopravno sudjelovali.

Po svemu sudeći, HDZ-u neće pristati na manje od pet ministarstava. Tako da bi se SDA, ukoliko uvaži prijedlog DF-a, a sve su prilike da će to morati, u Vladi FBIH morala zadovoljiti sa 6 ministara i premijerom.

Od ranije je poznato da će HDZ BiH u raspodjeli pozicija tražiti i jedno srpsko mjesto. To mjesto bi moglo pripasti SNSD-u, u zamjenu za ministarsku poziciju Davora Čordaša u Vladi RS.

Ukoliko bi se ostvarile namjere DF-a i HDZ-a. U Vladi Federacije bi mogao biti sljedeći ministarski raspored.

SDA bi imao 6 ministara i premijera, DF bi imao 5 ministarstava, među kojima bi bilo dva srpska, moguće, jedno hrvatsko i dva bošnjačka. HDZ-u BiH bi pripalo spominjanih pet ministarskih pozicija 4 hrvatske i jedna srpska, prenijela je TV1.

Također, kada je u pitanju Vijeće ministara, doznaju kako će DF u ovom tijelu tražiti jednu ministarsku poziciju i tri pozicije zamjenika ministara.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi