RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dječaci u Tanzaniji igraju nogomet u opremi HNK 'Čapljina'

Napisano 30.11.2015. 11:05

"Svi znamo kako je bilo lijepo kada su nama drugi pomagali u teškim trenucima. Treba cijeniti i lijepu riječ onih koji vam žele pomoći, a osobito kada se nešto konkretnije može učiniti. Stoga sam vrlo rado poslao tu, za početak, malu pomoć djeci u dalekoj Tanzaniji te na ovome nećemo stati", tim riječima svoju priču o zanimljivoj situaciji povezivanja Čapljine i daleke Tanzanije u Africi započinje Čapljinac Damir Obad, poduzetnik i sportski direktor federalnog nogometnog prvoligaša HNK Čapljina, piše Večernji list BiH.

 

Uspostavljen most

Na prvi pogled, kao i zemljopisno, Čapljina i Tanzanija su jako udaljene, ali ovih dana izbrisane su sve te granice i uspostavljen je most koji će Obadu i njegovim kolegama i dalje biti vodilja u tome kako pomoći i barem na trenutke razveseliti djecu u nama dalekoj Tanzaniji.

"Sve je počelo nedavno kada sam upoznao ekipu volontera, točnije Juru i Jasnu Matijić iz Ravnog, koja već ima svoje misije u Africi, pa sam došao na ideju, za početak, poslati nešto toj djeci za koju znam da su uvijek razigrana, ali, nažalost, svima im je zajednička neimaština te mnogo drugačiji i lošiji uvjeti za život i školovanje negoli našoj djeci ovdje. Tako sam i poslao dva kompleta sportske opreme, jedan od mene osobno, a drugi od kluba, te jednu nogometnu loptu. Iako znamo da su u Tanzaniji mnogo lošiji uvjeti za život, jako sam se iznenadio kada sam dobio povratnu informaciju da je toj djeci u središnjem dijelu Tanzanije bio prvi put u životu da su zaigrala nogomet s pravom nogometnom loptom.

Do sada su ga igrali tzv. loptom krpenjačom koju izrade od starih krpa i drugih dijelova odjeće. Naravno, miješaju vam se osjećaji tuge kada vidite kako tamo djeca žive i odrastaju i zadovoljstva kada vidite njihovu sreću i oduševljenje kada su odjenuli novu sportsku opremu i kada su prvi put u svom životu udarili pravu nogometnu loptu. Ovo je samo početak suradnje i pomoći te ću se osobno potruditi da i dalje bude ovakvih primjera", kazao nam je Damir Obad dok smo komentirali fotografije djece iz Tanzanije u opremi s natpisom HNK "Čapljina" kako sretno igraju nogomet.

 

Prvi korak u povezivanju

Uz djecu, i neke su žene u tom dijelu Tanzanije, u kojem djeluju i pomažu humanitarci i volonteri iz Ravnog i Hercegovine, odjenule majice s čapljinskim imenom na leđima te su ispisani i neki transparenti zahvale Čapljini. Na videosnimkama, koje "Večernjak" posjeduje, čuju se razigrana djeca kako cijelo vrijeme, onako uz zanimljiv naglasak, uzvikuju: "Čaprina, Čaprina...Čaplina,Čaplina...".

 Kako doznajemo od Obada i njegovih kolega u klubu i gradu Čapljini, ovo je samo prvi korak u tom povezivanju i zbližavanju Čapljine i daleke Tanzanije. U planu je slanje i druge vrste pomoći kako bi tamošnja djeca što bolje osjetila toplinu ljudskog srca i humanitarnog djelovanja. Nije ovo prvi humanitarni projekt u kojem sudjeluju Obad i njegovo društvo. Tako se ovaj Čapljinac do sada aktivno uključivao u više projekata pomoći humanitarnim organizacija djece s posebnim potrebama "Cvijet" i "Betlehem" iz Čapljine, a nedavno je upriličena i donatorska večer HNK Čapljina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi