RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dnevni avaz: Šta žele BH Hrvati ?

Napisano 24.02.2010. 12:18

Daleko od fokusa javnosti u kakvom je svojevremeno bio paradržavni projekt "Herceg-Bosne" ili, nešto kasnije, "hrvatske samouprave", unutar političkih elita hrvatskog naroda sve više snaži ideja o formiranju "hrvatske federalne jedinice".

Piše: F.Vele; Dnevni avaz

Poručio nam je to iznova proteklog vikenda lider HDZBiH Dragan Čović, koji smatra da hrvatski narod u BiH mora imati svoju federalnu jedinicu te da njihovi političari u ostvarenju tog cilja trebaju izabrati pregovaračku poziciju. Prema njemu, ovo će biti "povijesna godina" za rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Nastavak je to poruka koje Čović znakovito šalje još od obilježavanja godišnjice "Herceg-Bosne", 18. novembra prošle godine, kada je u Mostaru pozvao "hrvatske političke stranke i institucije da se okupe oko ideje izgradnje federalne jedinice u BiH, čiji bi glavni grad bio Mostar".

I uistinu, bez obzira na sitna međusobna sukobljavanja, o ovom pitanju većina bh. Hrvata je jedinstvena. Indikativno je da sve ove poruke stižu u jeku snažne ekonomsko-socijalne krize i najavljenih širokih protesta, koji prijete slomom Federacije BiH. Istovremeno, za početak marta najavljuje se i Sabor "hrvatske zajednice Herceg-Bosne", na kojem će učestvovati sve hrvatske stranke u BiH i koji će, vjerovatno, nositi snažne političke poruke.

Također, kanal na hrvatskom jeziku već priprema testni program. Hrvati kadrovski kontroliraju sve važnije pozicije u Mostaru i Hercegovini, a glasnogovornik hrvatske desnice Leo Pločkinić, kojeg predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto redovno "kiti" hiljadama maraka budžetskih sredstava, najavljuje plan razdruživanja između Bošnjaka i Hrvata u većem bh. entitetu! Slučajno?

Teško je povjerovati. Iz svih tih projekata izviruje secesionistička matrica Milorada Dodika, koji je sa Čovićem o "hrvatskom pitanju" još ljetos razgovarao u društvu predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Zanimljivo je, pri tome, da međunarodna zajednica i bošnjačke stranke potpuno ignoriraju komešanje na hrvatskoj političkoj sceni, što je do prije sedam ili osam godina bilo nezamislivo.

Iako treba uzeti u obzir i faktor izborne godine, pokušaj realizacije projekta hrvatske federalne jedinice nikako se ne smije smatrati mrtvim. I zato je potrebna svaka vrsta političkog opreza.


Ispiši
Ocijeni: 2.8
13967 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi