RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Do modernog mobitela za 100, TV-a za 20, računala za 50, auta za 5000 KM

Napisano 22.04.2014. 10:34
Do modernog mobitela za 100, TV-a za 20, računala za 50, auta za 5000 KM

Ako želite u svom domu imati LCD televizor za već od 20 KM, najnoviju marku mobilnog telefona Samsung za 100 KM, ili primjerice motickl za 250 maraka trebate se javiti na javne dražbe koje Uprava za neizravno oporezivanje BiH ovih dana organizira, a preko kojih prodaje na stotine vrsta različitih artikala, koji su njihove službe zaplijenile zbog počinjenog carinskog ili poreznog prekršaja. Jedna takva javna dražba organizira se za tri dana u sjedištu Regionalnog centra Uprave za neizravno oporezivanje u Banjoj Luci.

Prema unaprijed određenim pravilima, roba se prodaje u viđenom stanju bez prava na naknadnu reklamaciju. Nominalna vrijednost svake ponude (povećanje prodajne cijene) na aukciji ne može biti manja od 10,00 KM u odnosu na prethodnu ponudu. Pravo na sudjelovanje u javnoj dražbi imaju sve pravne i fizičke osobe koja obavljaju djelatnost registriranu kod mjerodavne institucije, uz predočenje ovjerene dokumentacije za obavljanje djelatnosti. Prije početka aukcije ponuđači su dužni izvršiti uplatu depozita i priložiti dokaz o uplaćenom depozitu u iznosu od 10 posto od početne cijene robe koja se prodaje. Sudeći po ponudi, jeftino se može nabaviti veliki dio na tržištu inače skupe i kvalitetne robe. U javnoj prodaji zbog carinskog ili poreznog duga, naći se će se jeftini putnički, teretni automobili, poljoprivredni strojevi, strojevi za proizvodnju. Ponuđačima koji nisu kupili ništa, novac se vraća odmah nakon održane javne dražbe. Ured za reviziju BiH više puta je upozorio da se s oduzetom robom od carinske i porezne uprave jako loše postupa. Tražili su uvođenje jednostavnijih kriterija za njenu prodaju i zaradu. Istraživanja su pokazala da proces postupanja s oduzetom carinskom robom nije sustavno uređen.

Roba se skladišti na neprimjerenim mjestima. To je pogotovu izraženo, konstatirali su revizori, kod oduzetih automobila s kojih se skidaju dijelovi. Traže da se uvede moderniji i brži način prodaje. Tražili su da se podaci o robi koja je stekla uvjete za prodaju bolje afirmiraju i da se prodaja organizira sa što više potencijalnih kupaca.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi