RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dodik: Dogovor s HDZ-om je dugoročan, Komšićeva uloga je bila devastiranje Hrvata

Napisano 14.11.2014. 23:46
Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovor ove stranke s HDZ-om BiH na razini BiH dugoročno etabliran i da je odluka lidera HDZ-a Dragana Čovića u tom pogledu jasna.

Komentarajući izjavu predsjednika DF Željka Komšića da će se u BiH provoditi ruska politika ukoliko HDZ izabere koaliciju sa SNSD-om, Dodik je rekao da ona ukazuje na to ko je “izgubio živce”.

“Mislim da je Komšićeva nervoza vezana za zahtjeve za promjenu Izbornog zakona, koje traži HDZ, i hrvatskom televizijom, što je s njima teže ostvariti nego u savezništvu sa SNSD-om”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komšićeva uloga bila je devastirati Hrvate u BiH, a pošto mu to nije uspjelo u dva mandata člana Predsjedništva, to pokušava formiranjem stranke i savezima koji treba da minimiziraju ulogu HDZ-a i autentičnih predstavnika hrvatskog naroda.

Dodik je naveo da dogovor SNSD-a i HDZ-a nije protiv nikoga trećeg ili bilo kojeg nacionalnog interesa Bošnjaka, ali da jeste za afirmaciju poštovanja konstitutivnosti naroda i nadležnosti entiteta, kao i odbacivanja euforije njihovog olakog prenošenja.

“Izjava oko ruske politike je nešto što bi trebalo prepasti NATO, pa da podigne avione iz Avijana (vojne baze) i pošalje ih ovdje”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija nema nijedan politički zahtjev protiv stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH, naglasivši da je upitno je li ono što Komšić govori njegova volja.

“U svakom slučaju, ponosni smo na ruske investicije ovdje i učinit ćemo sve da ih bude još više”, naglasio je Dodik.

On je rekao da od projekta izgradnje kraka plinovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku neće odustati i da će prvo pitanje koje će SNSD pokrenuti nakon konstituiranja Parlamenta BiH biti suglasnost na ugovor Vlade Republike Srpske i Vlade Rusije oko njegove izgradnje.

“Ako toga ne bude, mislim da je to jasna poruka nama da BiH nije u funkciji našeg razvoja, nego u funkciji njegovog ometanja i to nema nikakve veze s političkim utjecajem Rusije ili bilo koga drugog”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da je HDZ bio suglasan s realizacijom projekta izgradnje kraka plinovoda “Južni tok”, dok je “lider SDA Bakir Izetbegović rekao da nema ništa protiv, ali se pokazalo da ima”.

 

SNSD, DNS i SP imaju 42 glasa i više

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da ova stranka s DNS-om i SP-om ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske “od 42 glasa, i više”.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku s liderima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem razgovarao o predstojećoj konstitutivnoj sjednici parlamenta Srpske i tehničkim pitanjima glasanja.

“Dogovorili smo se tko će biti u skupštinskom rukovodstvu i nastavit ćemo raditi na pitanju daljeg formiranja vlasti u Republici”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da mjesto predsjednika Narodne skupštine pripada DNS-u, ali nije rekao tko će obavljati tu funkciju.

Komentirajući ocjene opozicije da nitko nema skupštinsku većinu, lider SNSD-a je rekao da će opozicija tako tvrditi i nakon što SNSD, DNS i SP tu većinu formiraju.

“Kada kažemo da je njihov sporazum sa SDA i DF-om štetan i veoma opasan za Republiku Srpsku sa stajališta preuzetih obveza, oni se vraćaju na predizbornu priču”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da lider PDP-a Mladen Ivanić kao član Predsjedništva BiH ima svoja ovlaštenja i da u njih nitko ne dira, ali da je ključni organ u Republici Srpskoj Narodna skupština, koja će se, ako bude potrebno, izjašnjavati o svakom pitanju na razini BiH.

 

Dodik nema ništa protiv susreta sa Šešeljem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv susreta s liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, ako se za to ukaže prilika.

“Ja nemam nikakav plan, ali kao što je i on rekao, nemam ništa protiv ako se ukaže prilika”, rekao je u Banjaluci novinarima Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Komentirajući Šešeljevu izjavu da bi koalicija SNSD-a i SDS-a bila najbolja za Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je lider SDS-a Mladen Bosić “najbolji, jer demaskira politiku koju zastupa”.

“U suštini, nama je sad najbolji Bosić, jer pokazuje svu tragiku politike da se dodvori lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i omekšavanja i slabljenja Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Bosić, kako je rekao, potpisao sporazum po kojem se vojna imovina knjiži na osnovu odluke Predsjedništva BiH, iako ono za to nema ovlaštenja.

Srna/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi