RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dodik: HDZ BiH štiti interese Hrvata i ne želi centraliziranu BiH

Napisano 04.10.2015. 10:35

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj posebne sjednice Narodne skupštine o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srpske.

"Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija koje su činili predstavnici Saveza za promjene nije zabilježeno u ranijem razdoblju", rekao je Dodik novinarima u Trebinju. On je istakao da je jedino mjesto na kojem o tome treba raspravljati Narodna skupština Republike Srpske.

Na pitanje da prokomentira sve glasnije pozive HDZ-a BiH da SNSD uđe Vijeće ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je to razumljivo i logično jer HDZ BiH štiti interes hrvatskog naroda i ne želi centraliziranu BiH.

"SNSD i HDZ BiH imaju određeno partnerstvo i pokazalo se da je HDZ dosljedan u smislu svoje polazne koncepcije, a to je da se oni koji su dobili vlast u entitetima trebaju odraziti i na zajedničkoj razini", rekao je Dodik, javlja Srna. On je istaknuo da u slučaju Republike Srpske nije tako i da je stoga očito što ima sve većih problema.

"Jedan od tih problema je i činjenica da su predstavnici SDS-a u Vijeću ministara `propustili` Nacrt ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice, koji ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vjernika u BiH", naglasio je Dodik. Dodao je da zbog toga Vijeće ministara, kao takvo, ne može imati podršku gotovo pola BiH, odnosno i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH, kao stranka štiti interese Hrvata i apsolutno joj odgovaraju partneri koji bi u vlasti u BiH na realan način postavili odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"SDA ima idealistički pristup u smislu svojih ideja oko BiH, sve više centralizirane, ali svi idealizmi su i utopije, tako da se njihova politička aktivnost može tretirati na taj način", rekao je Dodik. Napomenuo je kako je SNSD ranije bio u zajedničkim institucijama s SDA na partnerskom odnosu zato što, kako je rekao, "nitko nikoga nije birao".

"Mi smo predstavljali Republiku Srpsku, a oni Bošnjake u Federaciji BiH, kao i hrvatski predstavnici Hrvate. Sada su dobili predstavnike koji im odgovaraju, pa je razumljivo što se SDA tako ogorčeno bori za ostanak SDS-a i tog nekog Saveza za promjene koje dokazuje i pokazuje svoje antisrpsko djelovanje na razini BiH", rekao je Dodik.

Dodik je također rekao da je Centralna banka BiH formirana kao zajednička institucija dva entiteta i da bi takva trebalo i da ostane.

"O njenoj nadležnosti ne mogu odlučivati zajedničke institucije, već entiteti, ali kada imate predstavnike kakvi su ovi navodno naši, onda možete svašta očekivati", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je i kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uporno nastavlja s antiustavnim aktivnostima. On je istaknuo da se Inzko arogantno ponaša, jer smatra da ima podršku oporbe u Republici Srpskoj, a vlasti na razini BiH da može takve neistinite stvari predstavljati ne samo javnosti u Srpskoj, nego i u izvješću Vijeću sigurnosti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi