RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dodik: Imovinu vratiti entitetima

Napisano 11.04.2010. 13:29

Američki ambasador u BiH Charles English tri sata je jučer razgovarao s premijerom RS Miloradom Dodikom u Aleksandrovcu kod Laktaša o aktualnim pitanjima u Bosni i Hercegovini koja se odnose na vojnu imovinu, viznu liberalizaciju, te učešće bh. vojnika u mirovnim misijama u Afganistanu.

Bio i Selman

Kada je riječ o nepokretnoj vojnoj imovini, Dodik je podsjetio na stav kojim za pitanje perspektivne vojne imovine, utvrđene odlukom Ministarstva odbrane BiH, odnosno 69 lokacija, od čega 23 u RS, nema ništa protiv da bude u vlasništvu Oružanih snaga BiH, ali da sva druga imovina mora pripasti entitetima.

- Tu imovinu, odnosno 23 lokacije u RS, može koristiti Ministarstvo odbrane BiH, dok je funkcionalna potrebna, ali kada ta potreba istekne, ona treba biti vraćena entitetu - rekao je Dodik, ističući da ne prihvata ideju prema kojoj bi Vijeće ministara BiH nakon pet godina odlučivalo o navedenoj imovini.

U razgovorima Dodika i ambasadora Englisha u hotelu "Kaldera" učestvovao je i ministar pravde RS Džerard Selman. Njegovo prisustvo sastanku, kako nam je nezvanično rečeno, bilo je od ključne važnosti posebno za temu koja se odnosila na imovinu.

Ambasador Ingliš nije jučer davao izjave, dok je Dodik novinarima sastanak ocijenio kao nastavak nedavnih razgovora sa zamjenikom američkog državnog tajnika Jamesom Steinbergom u Sarajevu.

- Slažemo se da oružje i municija koja su u skladištima, a sa stanovišta ispravnosti i mnogo čega drugog, treba da budu uništeni i nema razloga da se to ne učini. Sumnjamo da lokalne komisije mogu na transparentan način da izvrše uništavanje tog oružja. I ranije smo tražili da se jasno propiše procedura i uključe multinacionalne strukture, kako bi uništavanje bilo transparentno, a ne sporno i podložno špekulacijama - rekao je Dodik.

Prema saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, ambasador English složio se s Dodikom da je, s obzirom na to da je BiH ispunila sve uvjete, potrebno što prije pristupiti viznoj liberalizaciji za građane BiH.

Dodik je američkom ambasadoru rekao kako RS ne spori to da jedan kontingent vojnika treba otići u sastav mirovnih snaga, ali to ne smije biti pod turskom zastavom i u okviru turskog kontingenta.

Opozicija ne zna


- Mislim da u vezi s tim postoji razumijevanje i da bi trebalo učiniti sve da se u narednom periodu nađe neka druga solucija - navodi Dodik.

Inače, pred kraj razgovora američkog ambasadora Ingliša s premijerom manjeg bh. entiteta u hotel "Kaldera" stigla je i delegacija Biroa informiranja predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.

Među opozicionim strukturama u RS jučer niko nije razgovarao s američkim ambasadorom.

Dnevni Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi