RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Domaljevac: Obilježen dan 104. HVO brigade

Napisano 18.04.2017. 23:56

Obilježena je godišnjica brigada HVO-a (od 101. do 108. HVO brigade) koje su branile slobodni prostor Posavine, ispisale su povijesne stranice domoljubljem, ponosom, hrabrošću. Obljetnice tih brigada datumi su koji se ne smiju zaboraviti, jer su u obranu domova brigade dale najbolje sinove Posavine. Jedna od tih je i 104. HVO brigada Domaljevac - Šamac, koja je brojala oko 2000 pripadnika. Čak 158 branitelja je poginulo iz te posavske brigade, a oko 700 ih je ranjeno. Među njima bili su mnogi golobradi mladići kojima se život tek otvarao, očevi koji su ostavljali obitelji kako bi životima branili svoje domove.

-Veliki je doprinos u obrani ovih prostora dala II. bojna HOS-a 104. HVO brigade. Mnogo je godina trebalo, da tek ove, otkrijemo ovaj spomenik ponosa i domoljublja i dugujemo ispriku svim njenim pripadnicima.

Uz spomen obilježje zasadili smo i 13 čempresa za svakog poginuloga, kazao je Anto Iljazović otkrivajući spomen - ploču II. bojne HOS-a “Stojan Vujnović - Srbin”. Sv. misa za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskome ratu održana je u crkvi sv. Ane u Domaljevcu, piše Večernji list.

Mimohod počasnoga postroja zapovjednika i branitelja 104. brigade HVO kretao se do spomen obilježja u Domaljevcu gdje su zapaljene svijeće, položeni vijenci i obavljeno opijelo uz vojne počasti za poginule, umrle i nestale branitelje. Članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, preživjeli suborci, građani i svi gosti nakon mise nazočili su svečanoj sjednici “104. HVO brigada jučer, danas, sutra”.

Tijekom obilježavanja obljetnice branitelji će vijence položiti uz spomen - obilježja u Orašju, obići grobove poginulih na gradskom me groblju u Orašju. U srijedu 19. travnja položit će vijence uz spomen obilježja u Baziku i Grebnicama, a misa za poginule, umrle i nestale branitelje održat će se u župnoj crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama. Istoga dana uz spomen križeve položit će vijence na grobljima u Novom Selu, Hrvatskoj Tišini, Donjem i Gornjem Hasiću.

-Naša je dužnost prisjetiti se herojskih dana obrane. To su godine strepnje, patnji, boli ali i ponosa kada smo krvlju branili svaki pedalj slobodnoga teritorija i naše domove. To ne smijemo nikada zaboraviti, poruka je iz Domaljevca.


Nema komentara

Anketa

Ustavi