RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dr. Pehar: Amerikanci nas žele prislino pridružiti NATO-u, kako bi pokazali Rusima tko je šef u BiH

Napisano 27.11.2014. 12:12
Dražen Pehar

HDZ, i Čović, imaju pred sobom prvi veliki test. Test je nastupio u obliku agresivnog nastupa Bakira Izetbegovića prema problemu formiranja vlasti na središnjoj razini, po principu ‘uzmi ili ostavi’, ‘budi realan’ i ‘podredi se volji većine’, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis prof. dr. Dražen Pehar

Za one koji prate odnose u BiH, ne samo iz kuta unutarnje nego prije svega vanjske politike, američki utjecaj na Bakira Izetbegovića, smatra dr. Pehar može se lako prepoznati.

U posljednje vrijeme, inozemni komentari o odnosima u Bosni puni su pominjanja ruskog miješanja u BiH. To miješanje se u inozemstvu također vrlo jasno vezuje uz ime Milorada Dodika. Također, prisjetimo se, s kakvom je brzinom američko veleposlanstvo pozdravilo programska načela što su ih zajednički potpisali Ivanić, Komšić i Izetbegović, kaže dr. Pehar.

Što je vjerojatni cilj ove ‘Bakirove-američke’ inicijative? Na to retoričko pitanje dr. pehar odgovara kako vjeruje da je riječ o pokušaju da se BiH brzo pokrene ne ka EU, nego prema (prisilnom) pridruživanju NATO. Za to je, dodaje sasvim dovoljna središnja vlast, podsjeća da su entitetska ministarstva obrane odavno ukinuta u BiH. Drugi mogući cilj, po mišljenju dr. Pehara, je da se prestigne Ruse u jednoj geopolitički izuzetno osjetljivoj regiji, da se pokaže snažno i odlučno tko je šef u BiH. Treći mogući cilj, po njegovom mišljenju, može biti naprosto povećanje unutarnje konfliktnosti u BiH.

-Zbog svega toga, trenutno Čović je zapravo u jednoj izrazito neugodnoj poziciji. Pritisak se polako i neformalno već vrši preko RH, prisjetimo se izjave Joe Bidena od prije dva dana da Hrvatska može biti regionalno energetsko središte. Međutim, Dodik i Čović politički su na vrlo sličnim pozicijama – stop centralizaciji BiH, i poštivanje sva tri konstitutivna naroda kako je to izvorno zamišljeno u Daytonu, kaže dr Pehar te zaključuje:

– Popusti li Čović u odnosu na Amerikance i Izetbegovića ovaj put, vjerojatno će izgubiti važnog političkog saveznika u BiH. Također, za BiH Hrvate važno je znati da je jedina zemlja koja je jednoznačno osudila ‘platformašku vladu’ formiranu ukazom Inzka, u ožujku 2011, Ruska Federacija. Niti jedna druga. Jedino je Ruska Federacija država koja snažno podržava ne-centralistički i pluralistički pristup BiH. U tome smislu, bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će Čović reagirati na problem što su ga nametnuli Izetbegović, Ivanić i Komšić kao marionete američke politike u BiH, kaže dr. Pehar za Hrvatski Medijski Servis.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi