RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dragan Čović: Vlast u FBiH odmah ili tražimo nova rješenja

Napisano 23.01.2015. 21:42
Dragan Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, održali su danas sastanak u Sarajevu u vezi s formiranjem vlasti na federalnoj razini.

Čović je za Dnevni avaz kazao kako je situacija dosta složena i kako se previše razvlači s procesom formiranja vlasti. Ukoliko se ništa ne riješi do ponedjeljka, "to onda znači da imamo alarmantno stanje", kazao je Čović.

-Razgovarao sam s Komšićem kako bi vidio kako pokrenuti proces s mrtve točke kada je u pitanju klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Moje mišljenje je da se vlast morala formirati još prošle godine, ali kad smo već razvlačili do ove mjere, ne vidim nijedan razlog da to ne uradimo odmah ili ćemo tražit neka druga rješenja, rekao je Čović.

Podsjetio je, kada su se pravili partnerski odnosi u Federaciji BiH, svi su nešto obećavali.

-Svi smo obećavali nešto. Najprije smo napravili jedan partnerski odnos SDA, a kada smo sjeli s njima, oni su rekli kako će za partnere tražiti DF. To se i dogodilo. Ja sam rekao kako nemamo ništa protiv toga, ali sada je na SDA i DF-u sjesti i vidjeti kako riješiti pitanje trećeg naroda, kazao Čović.

Lider HDZ je pojasnio kako su panteri u vlasti odmah znali da će pitanje izbora trećeg naroda, biti upitno.

- To nije bilo nikakvo iznenađenje, ali sada treba sjesti i vidjeti kako naći izlaz. Razgovarao sam danas i s Bakirom Izetbegovićem. Situacija je dosta složena. On me je uvjerio kako će za vikend ovo riješiti. Ako se ništa ne dogodi u ponedjeljak ili utorak onda imamo alarmantno stanje. Onda se treba izaći u javnost i reći nismo uspjeli napravit vlast, i onda vidjeti što će biti dalje. Na SDA je da vidi s kim može i kako može, rekao je Čović.

Predsjednik DF-a rekao je danas novinarima u Sarajevu kako postoji potreba da se odblokira priča o formiranju vlasti, jer trenutna situacija postaje besmislena.

-Ovo postaje političko blato po kojem se svi bespotrebno valjaju. Mi ćemo još na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi s pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti. DF ima samo jednog zastupnika Srbina u Klubu Srba. Tko će to biti umjesto nas, to je druga stvar. Ja mogu sa svima razgovarati, ali ne mogu trgovati. Na kraju krajeva zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to bude SDP ili SBB, samo da ovo krene, rekao je Komšić.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi