RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Džaferović potvrdio da je Bošnjacima neprihvatljivo odustajanje od nametanja političkih predstavnika Hrvatima

Napisano 10.11.2017. 23:18

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je u razgovoru za Fenu kazao kako je za tu stranku neprihvatljiv prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojeg je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na inicijativu izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda.

- Mi nećemo glasati za taj prijedlog u Zastupničkom domu i uvjeren sam da će taj prijedlog biti odbijen u Zastupničkom domu i da će on na taj način okončati svoju parlamentarnu proceduru - naveo je Džaferović.

Kaže kako postoji nekoliko razloga zbog čega taj prijedlog nije prihvatljiv za SDA.

- Prvo, kada je Predsjedništvo BiH u pitanju, tamo se nudi rješenje kojim se praktično potvrđuje i produbljuje diskriminacija koja je već utvrđena odlukama Europskog suda za ljudska prava. Nije u BiH prihvatljivo usvajati bilo koja rješenja kojima bi se potvrđivala ta diskriminacija i kojima bi se BiH udaljavala od implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i još nekoliko povezanih odluka - ističe Džaferović.

Na to je, podsjeća on, prije nekoliko dana upozorilo baš na ovakav način i Vijeće Europske unije za vanjske poslove.

Džaferović napominje da predloženi zakon nije prihvatljiv ni kada je u pitanju popuna federalnog Doma naroda, „zbog toga što se time u Bosnu i Hercegovinu, u Federaciju BiH, uvode dodatne etničke podjele, zato što je to suprotno postojećim odredbama Izbornog zakona BiH i zato što je suprotno Ustavu FBiH“.

On podsjeća da je u Ustavu Federacije BiH jasno propisano da se iz svake županije u kojoj postoji izabran makar po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda treba takav predstavnik izabrati u federalni Dom naroda.

Džaferović kaže kako HDZ-ov prijedlog to ne uvažava i da je to jedan veliki problem.

- Drugi problem HDZ-ovog prijedloga je osnova za etnički izračun zastupnika po pojedinim županijama. Oni polaze od posljednjeg popisa stanovništva, a u Izbornom zakonu i u Ustavu FBiH, sve do konačne implementacije Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, je propisano da osnova mora biti popis stanovništva iz 1991. godine - naglašava Džaferović.

Kada je Mostar u pitanju, on navodi da HDZ predlaže rješenje koje u gradu Mostaru uvodi „dominaciju, ne samo jednog naroda, nego jedne političke stranke“.

- To je za nas apsolutno neprihvatljivo - kazao je Džaferović.

Stranka demokratske akcije je definirala svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

- Pošto se za ustavnu reformu Predsjedništva, u skladu sa odlukama Europskog suda za ljudska prava, mora izvršiti izmjena Ustava BiH, a Ustav BiH nije izmijenjen i još uvijek nema spremnosti da se on izmijeni, mi to pitanje izbora članova Predsjedništva ni ne tretiramo u svom prijedlogu zakona. Dakle, ostaje ovakav način izbora članova Predsjedništva BiH kakav je sada po Ustavu BiH i po Izbornom zakonu BiH - pojašnjava Džaferović.

Dodaje kako su u SDA spremni da razgovaraju i o tom pitanju, „ali na tragu onih inicijativa koje su dolazile od Europske unije“.

- Mislimo da treba nastaviti tamo gdje se stalo u procesu medijacije od strane ranijeg europskog komesara Štefana Filea - smatra Džaferović.

On kaže da prijedlog SDA sadrži rješenje za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Smatramo da se to treba raditi izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojeg usvaja Parlamentarna skupština BiH, a ne entitetski nivoi i smatramo da se moraju uvažiti elementarni principi propisani i Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH. Dakle, iz svake županije se mora u federalni Dom naroda izabrati najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u županijskim zakonodavnim tijelima. To se mora poštovati, a to ne poštuje prijedlog HDZ-a – naglašava Džaferović.

Po njegovim riječima, osnova za izračun izaslanika po županijama mora biti popis stanovništva iz 1991. godine. To jasno proizlazi iz važeće odredbe Izbornog zakona koja nije stavljena van snage odlukom Ustavnog suda i iz Ustava FBiH.

Kada je Mostar u pitanju, Džaferović kaže da nude rješenje koje su zajedno sa SBB-om BiH ponudili pred lokalne izbore 2016. godine. To je rješenje koje osigurava da Mostar bude jedinstven grad i u kojem je osigurana ravnopravnost svih naroda i svih građana i isključena dominacija bilo koga nad bilo kime.

- Ono što ćemo mi kao stranka uraditi je, da ćemo u proceduru u Parlamentu Federacije BiH uputiti amandman na Ustav kojim se predviđa izuzetak, da onda kada nema izabranih izaslanika iz jednog naroda u zakonodavnim tijelima do broja izaslanstva koju je potrebno popuniti u federalnom Domu naroda, da se onda napravi izuzetak i da se omogući popunjavanje delegacije do broja koji je propisan Ustavom - kazao je Džaferović, te dodao da je za to potrebno promijeniti Ustav FBiH.

Ponovio je da će SDA uložiti amandman na Ustav FBiH, a nakon toga i to pitanje tretirati izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, „jer sve se mora završiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH“.

Upitan kada će SDA svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru, odgovorio je da čekaju da se okonča procedura po HDZ-ovom prijedlogu.

- Vjerujemo da će ona biti brzo okončana. Sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta je zakazana za 15. studenog i nakon toga će SDA ponuditi svoj prijedlog. Mi imamo definiran prijedlog, već duže vremena govorimo o tome što su principi, što je sadržaj tog prijedloga, ali ga iz ovih razloga do sada nismo upućivali - zaključio je Džaferović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi