RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EIB-a sa 100 milijuna eura kreditira nastavak izgradnje autoceste kroz Hercegovinu

Napisano 01.10.2014. 22:13

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Republike Hrvatske u vezi s potporom i suradnjom u realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

Ovim memorandumom, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, države potpisnice iskazuju spremnost da provedu sve potrebne aktivnosti zajednički prema grčkom i talijanskom predsjedavanju Europskom unijom, koje pripadaju Jadransko-jonskoj mikroregiji, kao i prema Europskoj komisiji, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Europskoj investicijskoj banci i drugim relevantnim partnerima, kako bi se osigurala potpora, uključujući i financijsku potporu za provođenje ovog projekta.

Radi efikasnog provođenja ove inicijative, četiri države će imenovati nacionalne koordinatore u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog memoranduma. Memorandum će stupiti na snagu u roku od 15 dana nakon potpisivanja.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

 

100 milijuna eura za koridor 5c

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke – Koridor Vc, Počitelj – Bijača, kojim je odobren kredit u iznosu od 100 milijuna eura, s rokom otplate od 25 godina, uz grejs period od šest godina.

Dionica Počitelj – Bijača podijeljena je na tri poddionice, i to Kravice – Bijača i Zvirovići – Kravice u dužini od po pet kilometara te poddionica Počitelj – Zvirovići u dužini od 11,2 kilometra.

Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 225 milijuna eura, pa će dio nedostajućih sredstava biti osiguran iz vlastitih sredstava, kao i drugih kreditnih izvora.

Prijedlog ugovora, s osnovama za njegovo zaključivanje, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora Nikola Špirić.

 

Izgradnja državnog zatvora

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog amandmana I na Okvirni financijski sporazum između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe od 30. 6. 2010. godine za izgradnju državnog zatvora, kojim se, između ostalog, povećava iznos granta za ovaj projekt i mijenja datum završetka projekta.

Tako će ranije odobrena četiri milijuna eura granta iz IPA-e 2008 sada biti povećana za 5.150.000,00 eura granta iz IPA-e 2010 i 20 milijuna švedskih kruna granta u skladu sa Sporazumom o doprinosu SIDA-e. Završetak projekta će biti 30. 6. 2016. godine.

Podsjećamo, da je 2010. godine Bosna i Hercegovina zaključila Okvirni financijski sporazum s Razvojnom bankom Vijeća Europe, kojim je odobren kredit od 19,3 milijuna eura i grant od četiri milijuna eura za izgradnju državnog zatvora.

Prijedlog amandmana, s osnovama za njegovo zaključivanje, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora Nikola Špirić.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi