RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Eskalacija političke krize u BiH, čeka se reakcija Vijeća Europe

Napisano 15.01.2018. 23:23

Ove godine u Bosni i Hercegovini trebali bi se održati izbori, ali Izborni zakon još nije donesen. Hrvatski političari zagovaraju izmjenu Izbornog zakona kako Hrvatima, kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, drugi ne bi birali političke predstavnike, čemu se najjača bošnjačka stranka SDA oštro protivi. Svoju je kandidaturu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH najavio i Željko Komšić, koji je u Predsjedništvo već bio izabran, i to zahvaljujući bošnjačkim glasovima, prenosi HRT.

Ozbiljna politička kriza potresa Bosnu i Hercegovinu. Federalni parlament se ne sastaje. Proračun nije donesen. Odluka Suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu "Sejdić-Finci", kao ni odluka Ustavnog suda nisu provedene. Zato Vijeće Europe priprema Rezoluciju o BiH kojom se traži žurna izmjena Ustava i Izbornog zakona prije održavanja izbora u listopadu.

Hrvatski političari zagovaraju promjenu Izbornog zakona kako Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda drugi ne bi birali političke predstavnike. To se dogodilo već dva puta pri izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Na pitanje hoće li se opet kandidirati Komšić odgovara: "Kako sad stvari stoje u BiH, hoću."

Budući da nema dogovora u BiH, očekuje se dodatni pritisak međunarodne zajednice kako bi se Izborni zakon izmijenio. Izostanak tih izmjena izazvao bi još dublju krizu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi