RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EU se plaši novog neuspjeha u BiH

Napisano 28.01.2015. 19:54

Europska unija pokrenula je inicijativu da na razini BiH bude formirana široka koalicija stranaka s ciljem provođenja reformi koje su postavljene kao uvjet za dalje približavanje europskim integracijama.

Prema pisanju Presa Republika Srpska, zapadne diplomate u Sarajevu već su počele tajne pregovore s brojnim domaćim političkim liderima kako bi ih privoljeli na kompromis koji bi podrazumijevao da se u budućem sastavu Vijeća ministara BiH nađe mjesta i za kadar SNSD–a i SBB–a.

Navodeći kako je do zaokreta u politici EU prema BiH došlo nakon neočekivanog zastoja u formiranju vlasti u Federaciji BiH, sugovornici lista kažu kako je u službenom Bruxelles sve više onih koji smatraju kako je bez uključivanja u vlast svih relevantnih političkih faktora u BiH, u naredne četiri godine nemoguće napraviti bilo kakav napredak.

“Europljanima je sve jasnije kako trenutni model raspodjele vlasti, u kojem u Republici Srpskoj vlast drži SNSD, a u Federaciji BiH i na razini BiH prijeti sve izvjesnija blokada reformskih procesa, dugoročno nije najsretnije rješenje. Zbog toga se u Bruxellesu sve glasnije mogu čuti stavovi kako je u BiH potrebno formirati široku vladajuću koaliciju koja će biti u stanju progurati bolne reforme”, navode izvori lista.

Politički analitičar, kolumnist Hrvatskog Medijskog Servisa, Pejo Gašparević kaže kako i prema njegovim saznanjima u EU postoji snažna struja koja se zalaže za formiranje što šire koalicije na razini Bih.

“Ne treba isključiti mogućnost kako u trenutnu koaliciju na nivou BiH, koju čine SDA, HDZ BiH, DF i srpske stranke iz Saveza za promjene, pod pritiskom EU na kraju uđu i SNSD i SBB. Europljani se žestoko plaše novog neuspjeha u BiH i zbog toga će učiniti sve kako bi to spriječili”, rekao je za Nezavisne Gašparević.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi