RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europski parlament o BiH: Ozbiljno razgovarati o "Daytonu", ovakva država teško može biti dio EU

Napisano 27.05.2015. 14:30

Nakon travanjskog usvajanja Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine i prošlotjednog usvajanja izjave Međuparlamentarnog izaslanstva Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici Vanjskopolitičkog odbora predsjednik Izaslanstva Tonino Picula podnio je izvješće o zaključcima sastanka u Strasbourgu, koji su na tragu usvojene Rezolucije.

Potpredsjednica parlamentarnog Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica zahvalila je sudionicima sastanka na konkretnim prijedlozima te je dodala kako je ubuduće važno da na sastancima sudjeluje više predstavnika izvršne vlasti. Istaknula je kako se stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogu očekivati prvi pomaci prema EU, a da su reforme nužne svjesni su i političari u Bosni i Hercegovini.

Šuica je naglasila kako je zabrinjavajuće da više od 50 posto građana BiH prema anketama vjeruje kako Bosna i Hercegovina nikada neće postati dio EU te je rekla kako je hrvatska EPP delegacija spremna pomoći toj zemlji na europskom putu.

Vrijedi istaknuti da je stajalište predsjednika Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmara Broka kako je Daytonski ugovor bio jedini put da se završi rat u BiH te je naglasio da se o "Daytonu" treba ozbiljno razgovarati jer država u ovom stanju teško može biti dio EU. Također je rekao kako je BiH primjer države koja se može približiti Uniji samo ako poduzme odlučne korake i provede reforme.

Brok je za kraj izlaganja dodao kako određene etničke skupine blokiraju BiH na europskom putu jer se ne mogu organizirati u funkcionalnu državu.

Austrijski europarlamentarac Eugen Freund koji je bio prisutan pri potpisivanju Daytonskog sporazuma pozvao je na njegovu reviziju, jer krajnje je vrijeme da država stane na svoje noge.

Iz svega se može zaključiti kako je najvažnije da se BiH pokrene na tragu ovih dokumenata i u skladu s novim pristupom EU te da istinski započne svoj euroatlantski put, odnosno da implementira donesene zaključke.


Nema komentara

Anketa

Ustavi