RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Federacija dobila novu parlamentarnu većinu, usvojen rebalans proračuna

Napisano 09.10.2015. 21:33

Sa 60 glasova "za", 23 protiv i tri suzdržana Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojio je rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna, prema kojem je ukupni novi proračunski iznos 2.348.412.392 KM, što je uvećanje za 14 posto od sadašnjeg.

Kako se moglo zaključiti, rebalans su podržali zastupnici iz SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, te SBiH, te A-sda, dok su protiv bili zastupnici iz DF-a, SDP-a, te HDZ-a 1990, dok su suzdržani bili zastupnici iz Laburističke stranke i BPS-a, javlja Avaz.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obrazložila je zastupnicima izmjene proračuna.

"Izmjene ovog najvažnijeg akta za FBiH su nastale uvažavanjem okolnosti koje se odnose na izostanak tranše Međunarodnog monetarnog fonda od 200 milijuna KM, zbog čega su predloženi alternativni izvori financiranja, te neostvarenih prihoda, ali i ušteda nastalih na drugim stavkama i preraspodjelom sredstava", pojasnila je Milićevićeva.

Dom naroda jučer je podržao rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna, koji i nakon današnjeg usvajanja u Zastupničkom domu, može stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Usvojene su i izmjene Zakona o Poreznoj upravi FBiH, te izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate.

Riječ je o reformskim zakonima za konsolidaciju gospodarskih društava, odnosno omogućavanju poduzećima da vraćaju dugove kako bi bili osigurani usvjeti za otpis zateznih kamata.

Usvojene su i izmjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je dao suglasnost na izmjene Statuta Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koje omogućavaju zaduživanje zavoda kod banaka radi redovne isplate mirovina.

U raspravi koja je prethodila glasanju zastupnici iz opozicijskih stranaka, koji nisu glasali za odluku, kritizirali su taj prijedlog ističući da će time biti uspostavljena praksa zaduživanja Zavoda MIO koja će dovesti do njegovog sloma.

Također, data je suglasnost na izmjene Financijskog plana Federalnog zavoda PIO za 2015. i Odluku o izvršavanju rebalansa Financijskog plana, koje su neophodne zbog uključivanja sredstava predviđenih rebalansom federalnog proračuna.

Suglasnost na ove odluke jučer su dali izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prihvaćeno je i zaduženje Federacije s Europskom investicijskom bankom u iznosu od 100 miliona eura za Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u vidu kredita za izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići. Rok otplate je 25 godina a grejs period iznosi šest godina.

Sredstva kredita Federacija će na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste FBiH, koja je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju.

Zastupnički dom prihvatio je i zaduženje po Ugovoru o financiranju između BiH i Europske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta „Obnovljiva energija HE Vranduk" u iznosu od 37,5 milijuna eura, koje je bi implementirala Elektroprivreda BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi