RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Federacija u utorak dobiva novu Vladu i proračun

Napisano 29.03.2015. 20:25

Dvije izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se zastupnici trebali izjasniti o novom sazivu entitetske vlade i ovogodišnjem proračunu, trebale bi biti održane u utorak, 31. ožujka.

Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio predsjedavajući tog doma Edin Mušić kazavši kako bi u ponedjeljak trebale biti završene sve provjere za novi saziv Vijeća ministara BiH, a predsjednik i potpredsjednici Federacije također bi sutra trebali Parlamentu predložiti novu odluku o imenovanju Vlade FBiH.

- O novom prijedlogu za saziv Federalne vlade trebala bi se prvo odrediti parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja te bi se onda sazvala izvanredna sjednica Doma na kojoj bi se predložila nova Vlada, a ministri bi dali svečanu izjavu - pojasnio je Mušić.

On je dodao kako bi potom bila sazvana nova izvanredna sjednica na kojoj bi zastupnici razmatrali ovogodišnji entitetski proračun koji iznos oko 2,3 milijarde maraka.

Vlada FBiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog proračuna koji je za 141,4 milijuna maraka ili 5,7 posto manji u odnosu na prošlogodišnji, dok je u odnosu na Nacrt, utvrđen krajem listopada, predloženi prijedlog manji za 11,1 milijuna maraka.

Odlazeći premijer Federacije Nermin Nikšić (Socijaldemokratska partija - SDP) kazao je ranije kako je oćit nedostatak prihoda u iznosu oko 646 milijuna KM koji se planira "pokriti" zaduženjima, dok je 970 milijuna KM iz proračuna predviđeno za otplatu dugova.

Kako su iz Vlade ranije naglasili, struktura rashodovne strane predstavlja odraz provođenja mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u idućim godinama.

Zastupnički dom trebao bi u utorak usvojiti ovogodišnji proračun jer tada ističe tromjesečna odluka o privremenom financiranju, a bez usvajanja proračuna bile bi obustavljene tranše prema Fondu mirovinskog osiguranja, izostale bi ratne i neratne invalidnine te plaće proračunskim korisnicima, ali sve druge isplate.

Nakon što proračun usvoji Zastupnički dom o njemu bi se trebao izjasniti i Dom naroda, te bi sjednica i tog doma trebala biti održana u utorak.

Zastupnici i izaslanici proračun do sada nisu razmatrali jer su u tijeku bili pregovori o formiranju nove postizborne entitetske vlade, a koalicijski partneri mišljenja su da bi ovogodišnji proračun trebala Parlamentu uputiti novoimenovana vlada.

Na dnevnom redu će biti i odluke o financijskim planovima vanproračunskih fondova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnog fonda solidarnosti, Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja i Federalnog zavoda za zapošljavanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi