RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fiktivni birači i u Mostaru mogu ‘štimati’ rezultat

Napisano 24.04.2014. 09:21
Fiktivni birači i u Mostaru mogu ‘štimati’ rezultat

Koalicija nevladinih udruga “1. mart”, koja zastupa interese bošnjačkih prognanika s područja Republike Srpske, pozvala je jučer na građanski neposluh vlastima ovoga entiteta. Svim građanima nesrpske nacionalnosti upućen je javni poziv da odbiju bilo kakve mjere povezane s provedbom odluke Vlade RS od prošlog tjedna o nametanju dodatnih provjera prijave mjesta prebivališta u tom entitetu. Bošnjacima koji imaju nakanu prijaviti prebivalište u RS dali su preporuku da u slučaju problema s policijom kontaktiraju ured Koalicije u Srebrenici kako bi se potom poduzele pravne mjere “u svrhu zaštite od pravnog nasilja koji se provodi u RS”.

Medijsko-politički rat

S druge strane vlasti ovoga entiteta donijele su propise kojima su postrožili uvjete za prijavu prebivališta, te su odbacili bilo kakvu mogućnost da oni povuku propise, ili prihvate eventualne odluke oko njihova poništavanja od OHR-a. Zamagljeni medijski rat posljednjih dana vodi se ustvari oko pokušaja motiviranja više tisuća Bošnjaka da glasuju na prijeratnim ognjištima upravo kako su to učinili u Srebrenici na posljednjim općinskim izborima. Tada se više stotina njih privremeno, fiktivno, za potrebe izbora prijavilo za glasovanje u ovoj općini, a odjavili su se nesporedno nakon završetka izbornog procesa. Vlasti RS-a kako bi spriječile ponavljanje takvog scenarija, odnosno mogućnosti da Koalicija “1. mart” slično ponovi na općim izborima, u proceduru su uputile izmjene zakona kojim bi se policiji dale ovlasti da se provjeri istinitost i točnost nalazi li se doista neka osoba koja se prijavila na adresi, ili je na toj adresi samo fiktivno prijavljena zbog izbora.

Prelijevanje glasova

Ovakva praksa na snazi je u Hrvatskoj da policija nakon izvjesnog vremena dolazi i provjerava točnost navoda iz prijave na novoj adresi. Oštro je reagirala Koalicija “1. mart” i praktično pod prijetnjom linčom svim bošnjačkim strankama poručila da ne podrže takve izmjene zakona u Parlamentu BiH. Kada je, pak, taj zakon zapeo, vlasti u RS samostalno su donijele odluku koju su kritizirale i međunarodne organizacije. Sadašnje, pak, odredbe u zakonu stvaraju mogućnost teških izbornih zloupotreba. Primjerice, moguće je da bošnjačke organizacije u Grudama, Mostaru, Čapljini ‘motiviraju’ više desetaka tisuća birača da se prijave pred izbore u ovim općinama i potpuno promijene nacionalnu i političku sliku.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi