RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Füle: Europska unija neće prihvatiti podjelu BiH na više država!

Napisano 10.03.2010. 16:00

Stefan Füle, povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva, izjavio je za Radio Slobodna Europa da Unija neće prihvatiti stvaranje novih država na Balkanu. Füele je, komentirajući situaciju u BiH i mišljenja da ona neće opstati, rekao da EU sprema novi pristup za BiH čiji je cilj čvrsto vezivanje zemlje za Uniju. Po njegovim riječima, EU nije spremna prihvatiti povećanje broja zemalja u području i čini sve s postojećim zemljama da se izbjegne ta situaciju.

* Na Zapadnom Balkanu gorući problem je Bosna. Je li EU spremna prihvatiti podijeljenu zemlju, kao što se čini sve izglednijim? Što bi EU u tom slučaju uradila?
 
Füele: Mislim da ono za što se sada pripremamo nije taj scenarij. Ono što mi sada radimo fokusira se na to kako bismo mogli pomoći Bosni i Hercegovini u ovom trenutku, zapravo kako bismo izbijegli takav scenarij. Točno je da moramo uraditi mnogo toga dao bismo ovu zemlju postavili na mnogo stabilnije osnove.

* Kao što je?

Füele: Mislim da je ključan nastavak Daytonskog sporazuma. Ključ je u ustavnim promjenama. Ključno je da dođemo do zatvaranja poglavlja s OHR-om i da kroz ustavne promjene otvorimo put da zemlju vodi stabilna, efikasna vlast, težnja koju dijele ako ne svi, onda bar većina sudionika. U takvom okruženju pristup zajednice, tj. princip pridruženja bi trebalo snažno usidriti BiH u EU.
 
* Možete li definitivno odbacite mogućnost da će EU prihvatiti pojavu neke nove države u regiji?
 
Füele: Ne, mi nismo spremni prihvatiti povećanje broja zemalja u tom području i mi činimo sve s postojećim zemljama da izbjegnemo tu situaciju.

 

Dnevik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi