RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Füle odgovorio eurozastupnici Bušić: O čemu pričate? Bosanski Hrvati su visoko zaštićeni!

Napisano 13.04.2014. 21:22
Füle odgovorio eurozastupnici Bušić: O čemu pričate? Bosanski Hrvati su visoko zaštićeni!

Zdravka Bušić, zastupnica HDZ-a RH u Europskom parlamentu, uputila je nedavno upit Europskoj komisiji je li svjesna da, dok se nagađa i pretpostavlja što se zapravo zbiva u Bosni i Hercegovini, određeni procesi polako ulaze “na mala vrata”?

- Potpuno sam svjesna teškog socijalnog stanja u BiH, nezadovoljstva radnika bez plaća te frustracija mladih ljudi bez ikakve perspektive – navodi u svom pisanom upitu eurozastupnica Bušić. Ona smatra da “unatoč svemu tome moramo imati na umu da su nemiri i vandalizmi u BiH prouzrokovani i drugim problemima, osim onih socijalnih i gospodarskih”.

- Što Europska unija može poduzeti kako bi zaštitila prava manjina i prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH – upitala je zastupnica HDZ-a RH u Europskom parlamentu.

U ime Europske komisije odgovorio joj je povjerenik za proširenje Štefan Füle koji navodi kako u okviru praćenja procesa stabilizacije i pridruživanja kao i postupka pretpristupanja EU procjenjuje prava manjina u BiH.

Povjerenik Füle je podsjetio zastupnicu Bušić kako se u izvješću o napretku iz listopada 2013. navodi da je “pravni okvir za zaštitu manjina uglavnom utvrđen, no provedbu treba poboljšati te da utjecaj državne razine i Vijeća za nacionalne manjine entiteta na kreiranje politike ostaje slab”.

- Bosanski Hrvati u zemlji uživaju visoku razinu zaštite zbog statusa jednog od konstitutivnih naroda. S druge strane, Europski sud za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” utvrdio je da postoji diskriminacija “ostalih” kada je riječ o njihovoj mogućnosti kandidiranja na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda BiH – istaknuo je europski povjerenik u odgovoru.

Füle također podsjeća kako je Europska komisija bila aktivna tijekom 2013. i početkom 2014. kako bi pomogla političkim čelnicima pronaći rješenje za ovo pitanje, uključujući i na nekoliko proširenih sastanaka u Bruxellesu, Budimpešti, Pragu i Sarajevu.

- Zbog kontinuirane nemogućnosti postizanja dogovora između političkih čelnika, Komisija je obustavila napore u olakšavanju tog postupka – naveo je povjerenik Füle i istaknuo kako “sad institucije BiH moraju poduzeti korake za prestanak kršenja svojih međunarodnih obveza”.

- Nije jasno što uvažena zastupnica misli osvrtanjem na procese koji se “uvode na mala vrata”. Proces proširenja i pristupnih pregovora jasan je i transparentan te je definiran u brojnim zaključcima Vijeća i pregovaračkim okvirima – naveo je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle odgovarajući u ime Europske komisije.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi