RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gagro: Ako se ne dogovorimo sa SDA i DF-om, potražit ćemo druge partnere

Napisano 31.01.2015. 18:49
Predsjednik ŽO HDZ-a HNŽ-a Rafael Gagro

Ni posljednji sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i DF-a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije urodio plodom. Vladajuće stranke ne uspijevaju usuglasiti broj ministarstava koja bi pripala jednima, drugima i trećima, pa od novog saziva Vlade, čini se, zadugo neće biti ništa.

– Smatramo da na ovakav način nema smisla dalje pregovarati. Jednostavno smo iscrpili sve mogućnosti. HDZ HNŽ-a je bio umjeren pregovarač, koji je na sve načine pokušao naći rješenje s partnerima u vlasti. Nažalost, DF i SDA nisu bili spremni na kompromis. To je minimalno što smo im mogli ponuditi. HDZ je pobjednik izbora u HNŽ-u sa 55 posto osvojenih glasova. Ponašali smo se u tom duhu, i u tom duhu ćemo se nastaviti ponašati. SDA želi pet ministarstava, a DF dva u kojem slučaju bi nama kao pobjedniku preostala četiri ministarstva što ne bi bilo pošteno, izjavio je za “Oslobođenje” predsjednik ŽO HDZ-a HNŽ-a Rafael Gagro.

HDZ HNŽ-a je na posljednjem sastanku predstavnicima SDA i DF-a ponudio prijedlog po kojemu bi se zadržalo prethodno stanje, s tim što bi ministarstva koja su do sad pripadala SDP-u, u budućnosti pripala DF-u.

– S obzirom na to da SDA i DF nisu pristali na smanjenje broja ministarstava u Vladi HNŽ-a, mi smo kao kompromisno rješenje ponudili da se zadrže dosadašnje pozicije, s tim što bi SDP-ova ministarstva pripala DF-u. Ostavili smo im sedam dana da razmisle i pokušaju se dogovoriti, nakon čega ćemo se ponovo sastati. Ako ne uspijemo, mi u HDZ-u smo spremni potražiti i nova rješenja. Spremni smo na razgovore s drugim potencijalnim partnerima u vlasti. Tu mislim na sve stranke koje imaju zastupnike u Skupštini HNŽ-a, dodao je Gagro.

Demokratska fronta u početku je za sebe tražila tri resora, a kasnije je kompromisno pristala i na dva ministarstva.

– SDA nas je u tome podržala, a HDZ ne, jer je njihova želja bila smanjenje broja ministarstava. Na četvrti sastanak su došli s prijedlogom da im pripadne pet resora plus premijerska pozicija, dok bi nama i SDA pripala po tri ministarstva. SDA je taj prijedlog u startu kategorički odbila, a mi se o ponuđenom rješenju zbog toga nismo ni izjašnjavali, kazala je sarajevskom listu Ružica Burić iz DF-a, naglasivši da je Demokratska fronta tijekom dosadašnjih pregovora uvijek bila za kompromis i nastojala je biti korektan pregovarač.

– Bez obzira na to, ispod nekog minimuma nismo željeli ići, a nismo ni smjeli zbog odgovornosti prema građanima koji su nas birali. Mi ne želimo da nas bilo tko svrstava u stranku jednog naroda, jer mi to nismo. Iz tog razloga smo insistirali da nam pripadnu tri resora. Ako smo već potpisali koaliciju, onda je valjda logično da su nam startne pozicije jednake, napomenula je Burić.

Sastanku koji je održan u Mostaru ispred SDA prisustvovao je aktualni ministar obrazovanja HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović.

– Pristali smo na prijedlog da DF-u pripadnu dva resora, i to po jedan resor iz bošnjačke i hrvatske kvote, s obzirom na to da se radi o multietničkoj stranci. Oni su, također, na to pristali. HDZ se ponaša kao apsolutni pobjednik i nudi nam ucjene, a da pritom ne gleda na rezultat izbora u cijeloj Federaciji BiH, koji se također ne smije zanemariti i o kome se itekako mora voditi računa. Smatram da ćemo vlast u Županiji dobiti tek nakon što se uspostavi vlast u državi i Federaciji BiH. Mi na njihove dosadašnje prijedloge niti želimo niti možemo pristati, a ako oni smatraju da mogu pronaći 20 ruku u Skupštini za izbor nove vlade, neka izvole, kazao je Hadžiomerović.

 

Bevanda najbolji

O mandataru Vlade unutar HDZ-a HNŽ-a će razgovarati, tek nakon što se riješi problem s ministarstvima.

– Kada bude vrijeme, HDZ HNŽ-a će zauzeti stav i po pitanju mandatara nove županijske vlade. Pozicija Slađana Bevande ide k tome, a ako bi se pojavio još netko, unutar stranke smo spremni razgovarati i procijeniti svakog potencijalnog kandidata. Ako se budemo držali izbornih listi i izbornog rezultata, onda je logičan izbor Slađan Bevanda. Sva ostala imena sa kojima se špekulira u javnosti su samo eksponiranje pojedinaca. O mandataru ćemo kada riješimo problem s resorima, kazao je Gagro za Oslobođenje.

Inače, kako piše Hrvatski Medijski Servis, za izbor Vlade HNŽ potrebna je dvotrećinska podrška zastupnika. Od ukopno 30 zastupnika HDZ BiH ima 11, SDA 7, po tri zastupnika imaju HDZ 1990, SBB i SDP. DF ima dva zastupnika, a BPS jednog.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi