RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Garevac: Povezanost iseljenih s rodnim krajem

Napisano 26.06.2016. 18:26

Garevački internetski portal napunio je ovih dana punih petnaest godina ustrajnog informiranja Garevljana, prijatelja tog pitomog posavskog mjesta, ali i brojnih, prije svega, iseljenih Posavljaka diljem svijeta. Razlog za slavlje nije samo u statističkom zbroju tisuća informacija vijesti, obavijesti, savjeta, već i brojnih organiziranja manifestacija, ali i poticajnih ideja te humanitarnih akcija. Zato zaslužuju biti istaknuti u informativnoj ponudi iza koje stoji u najvećoj mjeri glavni urednik GIP-a Mišo Vlado Perak.

 

Informirati i pomagati

- Danas su brojni portali kojima su isključivo blaćenje i tzv. crne vijesti u prvom planu. Što je gora informacija, to je više u vrhu njihova objavljivanja.

Ne želim biti bez kritike, naprotiv, nužno je izraziti i problem, ali ne zanemariti ni tisuću onih lijepih informacija o našem kraju i tzv. malim ljudima , ustvari velikim kada su njihova djela i život u pitanju. Prenosimo, uz ostalo, i takve životne priče, ali želimo biti i konkretni od pomoći kroz brojne organizacije akcija i pomoći, kaže nam Perak. Garevački internetski portal počeo je svoje djelovanje u vrijeme kada su web-portali u Bosanskoj Posavini bili prava rijetkost. Grupu entuzijasta okupio je zajednički cilj - ljubav prema rodnome kraju Garevcu i Bosanskoj Posavini sa svrhom informirati javnost, kao i cijeli svijet, govoriti o povijesti, životu i radu župe Garevac, ali i ostalih župa i mjesta Bosanske Posavine.

 

Ljubav prema rodnom kraju

- Bili smo svjesni velike zadaće i odgovornosti koje smo preuzeli, ali ništa manje nismo sumnjali u razumijevanje i pomoć, što potvrđuje više milijuna posjetiteljskih klikova.

To nisu samo brojke, nego su to žive osobe zaljubljene u svoj rodni Garevac, koje uvijek iznova nalaze razloga posjetiti ovaj medij i svojim savjetima, poticajima, pa makar i prijateljskim i domoljubnim pozdravima dati notu životnosti i obnoviteljskog duha. Pokušavamo izgrađivati most povezanosti između našeg župnika, naših sumještana povratnika sa svim raseljenim Garevljanima po cijelom svijetu. Ovdje u Švicarskoj je najveći broj nas Garevljana koji želimo čvrstu poveznicu s rodnim krajem i pomagati koliko možemo, kaže Perak.

 

Humanitarna pomoć

GIP je jedan od rijetkih, a možda i jedini posavski portal koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u obliku “Udruge garevačkih prijatelja” preko koje pomažu u prvom redu Garevcu i Garevljanima, ali i drugima. - Vodimo se izrekom “Lakše je darivati nego tražiti”.

Organizirali su brojne pomoći svojoj župi i bili donatori tiskanju nekoliko knjiga. Organizirali su humanitarni koncert za poplavljenu župu Presvetog Srca Isusova iz Bosanskog Šamca i potpomogli brojne akcije za obnovu svoje župe. - Hvala našim suradnicima koji nam volonterski pomažu da budemo aktualni, ali i sponzorima bez kojih akcije pomoći ne bi mogli realizirati, osobito Sebastijanu Perković koji je već pet godina uz nas i s nama.

Velika hvala i za dugogodišnji rad kao webmaster na GIP-u Peri Domazetu, kao i neumornom tehničkom suradniku Zdenku Barbariću, kaže glavni urednik GIP-a Mišo Vlado Perak.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi