RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gasal: Kontrolu nad logorom "Iskra" imala je komanda 307. brigade ABiH

Napisano 18.02.2010. 13:16
Logor u Bugojnu

Optuženi Nisvet Gasal, nekadašnji upravnik logora “Iskra” u Bugojnu, ustvrdio je danas pred vijećem Suda BiH da je isključivu kontrolu nad zatvorom i zatvorenicima imala komanda 307. brigade Armije BiH, prenosi BIRN-Justice report.

“Sva naređenja o odvođenju zatvorenika na rad ili na informativne razgovore izdavali su organi bezbjednosti, a potpisivali su ih Handžić i Dautović. Ako je zatvorenik odveden na informativni razgovor, on je isključivo vođen u ‘BH banku’ i mi smo imali evidentirana imena osoba koje su ih odvodile", kazao je Gasal.

"Nekada su ih vodili i vraćali isti dan, a ako je zatvorenik bio pušten kući mi smo o tome dobivali odluku od organa bezbjednosti”, naglasio je on, svjedočeći u svoju korist.

Na pitanje odbrane da li se neki od Hrvata koji su pušteni kući i danas vode kao nestali, odgovorio je potvrdno, ali je napomenuo da o njihovom nestanku nije čuo ništa sve do završetka rata.

Tužilaštvo BiH smatra da su Nisvet Gasal i Musajb Kukavica odgovorni za funkcionisanje logora na stadionu “Iskra”, u kojem je “u nehumanim uslovima” bilo zatočeno oko 300 Hrvata.

Prema navodima optužnice, obojica su dozvoljavali odvođenje zatvorenika na saslušanje i mučenje, nakon čega se nekima gubi svaki trag.

Enes Handžić, bivši pomoćnik komandanta za sigurnost 307. brigade Armije BiH (ABiH), i Senad Dautović, nekadašnji pripadnik Objedinjene komande ABiH, optuženi su za učešće u “planiranju zarobljavanja civila Hrvata” na području Bugojna.

Govoreći o uslovima u “Iskri”, Gasal je kazao da nisu bili baš najbolji, ali da je od dolaska na mjesto upravnika konstantno radio na njihovom poboljšanju.

Nastavak suđenja je 24. februara, kada će tužilaštvo i odbrane ostalih optuženih unakrsno ispitati prvooptuženog

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi