RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gašparević: DF u ulozi bošnjačkog rezervnog igrača

Napisano 06.03.2015. 18:17
Suljaguć - Komšić

Politički analitičar i kolumnist Hrvatskog Medijskog Servisa Pejo Gašparević rekao je da dosadašnji bezuspješni pokušaji formiranja vlade Federacije BiH govori da u tom entitetu postoji i dalje pretenzija bošnjačke političke elite da se posredstvom navodno ljevičarskog i građanskog Demokratskog fronta Hrvate učini neravnopravnima.

“DF pokazuje prekomjernu pretencioznost i želi se dokopati ministarskih fotelja na način da se umanji politička ravnopravnost hrvatskog naroda”, rekao je Gašparević za Srnu.

Indikativno je, ističe on, kako se sada iz miljea DF-a poseže za brojem glasača koji su ih podržali, a osam godina sadašnji predsjednik te stranke Željko Komšić bio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bez obzira što je imao minornu, posve zanemarivu podršku Hrvata, ali tada im nije bio važan broj glasačke podrške Hrvata.

“Također je indikativno da DF za vrijeme protekle “platformaške” vlasti nije spominjao važnost broja glasova kada su u tu vlast ušle one stranke i dužnosnici koji nisu imali većinsku glasačku podršku Hrvata u BiH”, podsjetio je Gašparević.

Prema njegovim riječima, DF nastavlja prakticirati politiku dvostrukih kriterija, a takav pristup nosi u sebi rizike produciranja odumiranja ideje BiH koja bi trebala biti ravnopravno – i bošnjačka i srpska i hrvatska.

“Koalicija HDZ, SDA i DF je hibridna, jer su u njoj dvije stranke – HDZ i SDA, koje su narodnjačke konzervativne orijentacije desnoga centra, a DF sebe predstavlja kao ljevičarsku, građansku, multietničku. U biti, pod maskom tih atributa, podržava unitaristički koncept uređenja BiH”, ocijenio je Gašparević. Napominjući da u demokracijama nije neuobičajena koalicija programski različitih stranaka, Gašparević upozorava kako ovdje, međutim, nije riječ samo o tome.

“Ovdje je riječ o pokušaju da DF odigra ulogu bošnjačkog “rezervnog igrača” koji pod ukrasima ljevičarske terminologije, provodi politiku u kojoj nema nacionalne ravnopravnosti. To je sofisticirani neoboljševizam”, konstatirao je ovaj politički analitičar.

Teško je pouzdanije predvidjeti sudbinu takve koalicije s takvim različitim orijentacijama, kaže on, ali je čudno da međunarodna zajednica, koja je prije četiri godine svojom neprincipijelnošću doprinijela obezvrjeđivanju većinske glasačke volje Hrvata u BiH, ovaj puta šuti na očigledne “političke nestašluke” kojima se ponovno na mala vrata želi instalirati unitaristički pristup uspostavljanja vlasti.

Komentirajući izjave čelnika SDA da “treba učiniti sve da se koalicija SDA, DF, HDZ održi”, te da je “DF stranka probosanske orijentacije, čiji se program rada u mnogim segmentima poklapa s programom SDA”, Gašparević kaže da to podsjeća na oživljavanje političke podobnosti.

“Nekada se kroz Socijalistički savez glumila demokratičnost, a u stvari su se na taj način promovirale ‘projugoslovenske težnje’ i sve je bilo na liniji jedne partije. Ovakvo nuđenje probosanstva je na liniji unitarizma u BiH. Bosanstvo treba ostati zavičajna i geografska odrednica, a ne pretvarati ga u instrument politike i ideologije”, zaključio je Gašparević.

Srna/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi