RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glavna tužiteljica Tadić: Uskoro optužnice "u bitnim predmetima"

Napisano 05.12.2016. 18:55

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavila je u ponedjeljak kako će uskoro uslijediti podizanje većeg broja optužnica u slučajevima ratnih zločina, terorizma, korupcije i organiziranog kriminala u toj zemlji, istodobno ponudivši podatke o dosadašnjem učinku tog tužiteljstva kako bi odgovorila na niz kritika na njegov rad.

Tadić je u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima istaknula kako se uskoro može očekivati okončanje istraga "u nekim vrlo bitnim predmetima" što će rezultirati objavljivanjem novih optužnica, no nije naznačila koji bi to točno predmeti mogli biti.

U prvoj izjavi za javnost nakon što je preuzela dužnost glavne tužiteljice, kada je rujnu suspendiran njen prethodnik Goran Salihović i to zbog opstruiranja istraga, Tadić je istaknula kako je u proteklih trinaest godina to tužiteljstvo uspjelo podići više od pet tisuća optužnica za najteža kaznena djela, od čega se 640 odnosi na slučajeve ratnih zločina, pri čemu je njih 80 posto dovelo do osuđujućih presuda.

Za druga teška kaznena djela poput organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, kako se navodi u izjavi, pravomoćno je do početka ove godine osuđeno 1139 osoba, dok su optuženima za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima izrečene kazne u ukupnom trajanju od 150 godina zatvora.

Tih nekoliko brojčanih pokazatelja koje je iznijela Tadić prvi su odgovor na kritike što je na rad državnog tužiteljstva uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je ustvrdio kako tamo nema ni volje ni spremnosti za suočavanje s kaznenim djelima korupcije i organiziranog kriminala, posebice onima povezanim s utjecajnim političkim strukturama.

"Tamo (u Tužiteljstvu BiH) se sve urušilo, ništa ne funkcionira", kazao je Mektić prošlog tjedna. Ministar sigurnosti BiH izrazito je nezadovoljan činjenicom da su i dalje "na čekanju" slučajevi propasti nekih banaka u Republici Srpskoj, koji se mogu povezati s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

U izjavi tužiteljice Tadić nije bilo izravnog odgovora na Mektićeve optužbe, a naznačeno je tek kako tamo ostaju spremni prihvatiti utemeljene kritike.

"Tužiteljstvo BiH svakako će prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, no želimo istaknuti kako su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dopustiti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojega razloga", stoji u izjavi koju potpisuje tužiteljica Tadić, s kojom novinari nisu imali prigodu razgovarati otkako je preuzela čelnu dužnost u Tužiteljstvu BiH.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi