RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glavno vijeće HNS-a BiH izrazilo zahvalnost onima koji su dali svoj život i stvarali Herceg Bosnu

Napisano 20.11.2014. 19:09
Glavno vijeće Hrvatskog Narodnog Sabora

Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora Bosne i Hercegovine održalo je 21. sjednicu u Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Glavno vijeće se prisjetilo, uz obljetnicu, povijesnoga konteksta utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne 18. studenoga 1991. godine te značenja te organizacije u tom vremenu, kao i aktualnog značaja

Konstatirano je, da je HZ Herceg-Bosna bila izraz legitimne volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i politička i administrativna organizacija, koja je imala povijesnu zadaću u obrani hrvatskoga naroda u nametnutom ratu u BiH HZ Herceg-Bosna, a kasnije i HR Herceg-Bosna imala je presudnu ulogu u obrani ne samo hrvatskoga naroda i njegovoga prava na Bosnu i Hercegovinu, već i vojni i politički faktor koji je bio presudan za obranu BiH u ratu, samim tim i obranu ideje državnosti BiH.

Kasnije međunarodni sporazumi ( Washingtonski i Daytonski sporazum i dogovori koji su proizišli iz tih sporazuma) u svojim temeljima imaju i HR H-B. Uostalom, i neki zakoni HR Herceg-Bosne i sad su na snazi u F BiH.

Glavno vijeće je izrazilo zahvalnost svima onima koji su sudjelovali u njezinom osmišljavanju i utemeljenju, posebno onima koji su dali svoj živote za HZ H-B.

Glavno vijeće razmatralo je i način svoga djelovanja u razdoblju nakon općih izbora u BiH kao i moguće termin održavanja novoga zasjedanja HNS-a, o čemu će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo HNS-a.

Glavno vijeće je razmatralo i dokument koji je pripremio Odjel za gospodarstvo pod nazivom Ustavno pravni položaj Hrvata s osvrtom na ekonomske i socijalne prilike. Dokument je ocijenjen vrlo dobrim i nakon eventualnih dopuna u razumnom roku bit će usvojen, a služit će za djelovanje dužnosnika stranaka HNS-a u institucijama vlasti BiH.

Glavno vijeće je sa zadovoljstvom primilo izvješće o vrlo uspješnom djelovanju Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat, te odobrilo njegove daljnje planirane aktivnosti.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi