RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar Kitarović i Biden: BiH kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda

Napisano 26.11.2015. 14:51

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je jučer kako cjelovita, slobodna i mirna Europa nije moguća bez njenog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni kako vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

"Moj naraštaj i naraštaj moga oca sanjamo kako će postojati Europa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo kako to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u cijelosti integriran u Europu", kazao je Biden nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni.

Poručio je kako SAD nikada nisu napustile ovaj dio svijeta i uvijek motre na Europu. "Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu, integraciji ove europske regije po prvi puta u institucionalne strukture Europe", istaknuo je Biden.

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale kako je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je drugi čovjek Amerike posebice spomenuo Crnu Goru. "Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u", poručio je Biden.

"Za mene nema dvojbe: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije", zaključio je Biden i izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i rekao kako je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.

 

Prijelomni trenutak za Europu

Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović je nakon predsjedničkog summita Brdo-Brijuni kazala kako je jugoistok Europe područje o kojem se više ne razgovara negdje drugdje nego područje s kojim se razgovara.

"Vjerujem kako smo se upravo obvezali ostvariti stratešku viziju Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru i koja nije potpuna bez jugoistočne Europe", rekla je predsjednica i pozvala sve da prestanu rabiti pojam zapadni Balkan jer se ovo područje treba nazivati onim što on jest, a to je jugoistočna Europa.

Osvrnuvši se na najnovija događanja u svijetu, ocijenila je da je ovo "prijelomni trenutak za Europu, NATO i svjetsku zajednicu zbog sigurnosnih izazova, terorizma, ekstremizma i radikalizma".

"Iz Zagreba, kao vođe, uputili smo snažnu poruku kako možemo učiniti više nadograđujući naš dijalog i suradnju na svim razinama. Za trajnu stabilnost cijele Europe potrebno je osigurati stabilnost i blagostanje i u jugoistočnoj Europi. Za stabilnost i blagostanje jugoistočne Europe potrebni su nam snažni partneri i saveznici", poručila je Grabar-Kitarović.

 

Država tri jednakopravna konstitutivna naroda

Hrvatska predsjednica vjeruje kako će se SAD  još više angažirati u politički život Bosne i Hercegovine, a 20. godišnjica Daytonskog sporazuma dobar je trenutak da se razmotri učinjeno i krene dalje.

"Za mene je razgovor o BiH bio bitan dio razgovora s potpredsjednikom Bidenom", kojemu sam "jasno rekla" kako BiH vidim kao "državu tri jednakopravna konstitutivna naroda", rekla je Grabar-Kitarović kasnije u intervjuu za HTV.

Promjene u BiH moraju biti i "institucionalne prirode, nadogradnja BiH kako bi ona postala politički emancipirana, funkcionirajuća država", rekla je.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi