RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar-Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj, SOA radi bez političkog utjecaja

Napisano 15.09.2017. 23:24

Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valletti u petak dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o prijetnji islamskog radikalizma u regiji.

Grabar-Kitarović često je na meti bošnjačkih dužnosnika iz BiH koji je optužuju da pretjeruje kada govori o prijetnji islamskog radikalizma u toj zemlji, prenosi Hina.

"U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti BiH", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Bošnjački dužnosnici u BiH protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru. 

"Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su BiH i Hrvatska orijentirane jedna na drugu", dodala je predsjednica na Malti gdje je sudjelovala na sastanku tzv. skupine Arrailos..

Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u izvješću objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnoj susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo gotovo tisuću ljudi, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.

Upitana je li reakcija Bošnjaka s obzirom na to izvješće pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci", rekla je predsjednica.

Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

"Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama ne samo u susjedstvu, nego i u EU-u", rekla je predsjednica, misleći na uspješno integriranu islamsku zajednicu u Hrvatskoj.


Nema komentara

Anketa

Ustavi