RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar Kitarović u BiH: Predsjednica pozdravila domoljublje HNS-a prema BiH

Napisano 03.03.2015. 19:32
Kolinda s članovima Predsjedništva

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas novinarima u Sarajevu nakon susreta sa članovima Predstavništva Bosne i Hercegovine kako će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Naglasila je kako je svrha njene posjete poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i suradnje između dvije zemlje, a temelj njenog odnosa prema BiH će biti apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH te potpune jednakopravnosti sva tri naroda u BiH vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju ni jednom od tri naroda.

 

Domoljublje HNS-a

Najavila je da će nastaviti zalagati za europski i euroatlantski put BiH te je kazala kako će učiniti sve da se pozornost Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a zadrži na BiH.

Pozdravila je novu evropsku inicijativu prema BiH koja svoje korijenje ima u inicijativama Hrvatske te je poručila da će Hrvatska uvijek biti podrška BiH na putu euroatlantskih integracija te kako će pružati i konkretnu pomoć kada je riječ o reformama koje će trebati uraditi na tom prilično dugom putu.

Naglasila je kako je raduje suradnja sva tri člana Predsjedništva te je izrazila nadu kako će uskoro biti formirane vlade na svim razinama nakon listopadskih općih izbora kako bi se nastavio put reformi BiH.

-Hrvatska je zainteresirana i za gospodarsku suradnju s BiH te ćemo u okviru Europske unije raspravljati i o inicijativama koje su prekograničnog karaktera koje će biti na dobrobit obiju zemalja, kazala je hrvatska predsjednica.

Nije htjela posebno govoriti o pojedinačnim stavkama deklaracije Hrvatskog narodnog sabora koja predviđa federalno ustrojstvo BiH, no pozdravila je domoljublje spram BiH iskazano u toj deklaraciji dodajući da će se o unutrašnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkcioniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici triju naroda.

Podvukla je kako će legitimni predstavnici Hrvata uspjeti u okviru institucija BiH izboriti za jednakopravnost Hrvata u BiH, dodajući kako međunarodna zajednica u tome može mnogo pomoći kako EU tako i SAD.

Budući da neke zemlje EU razmatraju mogućnost uvođenja viznog režima za BiH zbog oko 50.000 lažnih azilanata, Grabar-Kitarović je jasno kazala kako Hrvatska ne namjerava uvesti vize za građane BiH te je dodala kako nema nikakve spoznaje kada je u pitanju pokušaj EU da uvede vize za bh. građane.

Televizijski kanal na hrvatskome jeziku za Grabar-Kitarović unutarnje je pitanje BiH te je izrazila nadu da će novoizabrani legitimni predstavnici hrvatskoga naroda uspjeti doći do rješenja za to pitanje.

 

BiH i Hrvatska prijateljice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je danas primio Grabar-Kitarović, naglašavajući kako su BiH i Hrvatska dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu, dodajući da je BiH imala u Hrvatskoj iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao.

-Danas smo imali iskrene razgovore i drgao mi je da je predsjednica za svoju prvu službenu posjetu odabrala BiH. To nam je zadovoljstvo i ukazuje na značaj koji BiH ima za Hrvatsku i obratno, podvukao je Ivanić.

Zahvalio je na podršci koju Hrvatska pruža BiH na njenom putu ka Europskoj uniji, podsjećajući kako je posljednja nova europska inicijativa imala svoje korijene i u inicijativama koje su dolazile iz Hrvatske.

Sugovornici su se osvrnuli i na pitanje zaštite prava Srba u Hrvatskoj, a Grabar-Kitarović je kazala kako će se zalagati za prava manjina, za punu provedbu zakonodavstva i Ustava te je najavila da će nastojati unaprijediti prava manjina u Hrvatskoj jer su za nju manjine bogatstvo.

Izrazila je nadu kako će svako otvoreno pitanje između Hrvatske i ostalih zemalja jugoistočne Europe biti što prije riješeno kako bi se zemlje i njihova međusobna suradnja mogla okrenuti budućnosti.

Grabar-Kitarović je  kazala  i kako je u Sarajevo doputivala vozilom jer je željela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

Svoju posjetu BiH nastavlja susretom sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u okviru ove posjete razgovarat će i s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem te Barišom Čolak, Ognjenom Tadić i Safet Softićem).

Planiran je susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Grabar-Kitarović ranije je kazala da je za prvu državničku posjetu izabrala upravo susjednu BiH jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO te ponajprije i "iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda".

Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi