RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grubešić: Ministri HDZ-a nemaju nikakve veze s izgradnjom Arhiva na zemljištu KŠC-a u Travniku

Napisano 17.12.2016. 20:43

Vlada Županije Središnja Bosna, pa tako i ministri iz HDZ-a, odobrila je financijska sredstava za tekuće održavanje Arhiva Bosne, kao što je to već godinama praksa financiranja kulturnih institucija, rekao je za Dnevnik.ba Nikola Grubešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnje Bosne i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽSB.

Podsjetimo, Općina Travnik protuzakonito je izdala dozvolu za izgradnju Arhiva Bosne na zemljištu u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno, Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Nakon što je počela izgradnja novog objekta  uprava KŠC-a zatražila je od Županijskog tužiteljstva sprječavanje nastavka radova.

Grubešić kaže kako Vlada ŽSB na godišnjoj razini redovito financira Katolički školski centar "Petar Barbarić" u Travniku i to snoseći troškove plaća djelatnika škole i materijalnih troškova kao i financiranje nabave energenata za grijanje.

“Vlada ŽSB-a na godišnjoj razini s gotovo milijun konvertibilnih maraka snosi troškove plaća djelatnika škole, materijalnih troškova te financira nabavu energenata za grijanje”, izjavio je Grubešić.

Dodaje i kako je u slučaju spornog zemljišta travničkog KŠC-a nije riječ ni o kakvom političkom dogovoru.

“Ne radi se ni o kakvom političkom dogovoru a navodi da su naši ministri glasovali za izgradnju Arhiva nije točna budući je riječ o novcima za tekuće održavanje Arhiva”, rekao je Grubešić.

Napominje i kako “jedinu nadležnost za izgradnju bilo kakvog objekta u Travniku imaju općinske službe koje su i izdale dozvolu za gradnju”.

Inače, teren na kom se gradi nova zgrada Arhiva Bosne gruntovno pripada travničkom KŠC-u. Ustavni sud BiH i Sud za ljudska prava iz 2013. dosudili su povrat otete imovine KŠC-u u Travnik.

Dodajmo i kako je Općina Travnik imovinu otetu Islamskog zajednici za vrijeme Jugoslavije uredno vratila već 1997. godine, s imovinom Katoličke crkve to pak nije slučaj. unatoč dvjema presudama.


Nema komentara

Anketa

Ustavi