RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HB županija: Brojem iseljenih manipulira se iz političkih razloga

Napisano 29.07.2016. 18:01

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju veliki broj općina, posebice onih s većinski hrvatskim stanovništvom, suočava se s odlaskom mladih ljudi. Ovaj trend nije zaobišao ni Hercegbosansku županiju koja je od davnina poznata po gastarbajterima. Prema riječima predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića, situacija nije ništa bolja ni gora u odnosu na ostale županije. Dalić ističe kako se brojem iseljenih iz ove županije često zna manipulirati.

“Većina Hrvata na ovom prostoru ima hrvatske putovnice pa je ulaskom Republike Hrvatske u EU odlazak ozakonjen, u smislu da su hrvatski građani postali ravnopravni na tržištu radne snage te su u EU dobili pravnu sigurnost i lakše se odlučuju za odlazak. Često se tim podacima manipulira iz političkih razloga i potreba. Ciljano se naglašavaju odlasci iz ovih krajeva, a izbjegava se kazati kako mladi odlaze iz svih dijelova BiH, pa i Republike Hrvatske, u Europsku uniju, kao i u prekooceanske zemlje”, navodi Dalić. Ističe i kako se izbjegava iznijeti podatak da je, recimo, iz Livna i Tomislavgrada 1989. na tzv. privremenom radu u inozemstvu bilo gotovo 12.000 osoba.

“Treba nas zabrinjavati što danas odlaze mlade obrazovane osobe, a posebice obitelji, s obzirom na to da i na taj način, uz ostale nedostatke, kao zajednica, postajemo siromašniji jer školujemo i ulažemo u obrazovanje osoba koje onda svoje znanje nude drugima. Zato je na nama velika odgovornost omogućiti ljudima što normalnije uvijete za život kako bi mladi ostali na našim prostorima, na čemu ova Vlada konstantno i uporno radi. Međutim, nitko nema čarobni štapić kojim bi se stvari promijenile preko noći”, kaže Dalić. Podsjetio je na činjenicu da se puno toga dogodilo u ovih dvadesetak godina. “Rat je na ovim prostorima, inače zapuštenim i prije rata, ostavio velika razaranja, uništeno je gospodarstvo, tržište je prestalo funkcionirati i u gospodarskom smislu sve je stalo. Odjedanput su nestale tisuće radnih mjesta, nestalo je sigurnosti i trebalo je krenuti od nule kako bi se vratio život na ove prostore. Nije se postigao očekivani, bolji život, nisu se dogodila velika strana ulaganja, odjednom je surova stvarnost zaokupila ove ljude, nije bilo radnih mjesta, što je mlade stavilo pred svršen čin - ili ostati čekati posao ili se, kao i njihovi djedovi, očevi, braća, otisnuti u bijeli svijet ili, kako ovaj narod kaže, u tuđinu”, zaključio je Dalić.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi