RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ 1990: BiH sve bliže raspadu, Hrvati moraju svojim putem

Napisano 08.01.2010. 17:25
Hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo nego nastaviti vlastitim putem.

MOSTAR- Predsjedništvo HDZ- a 1990 zaključilo je na sjednici u Mostaru da se stanje u Bosni i Hercegovini pogoršava te da je BiH bliža raspadu nego integraciji ako se nastave negativne tendencije. 
 
Hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo nego nastaviti vlastitim putem koji će osigurati opstanak Hrvata kao političkog naroda, a ne kao podanika na prostorima BiH, stoji u priopćenju Ureda za informiranje te stranke.
 
"Posljednji pokušaj promjene ustava u tzv. Butmirskom procesu nije mogao uspjeti jer je projektiran na istrulim temeljima Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma. To je bio pokušaj da se kroz kozmetičke promjene legalizira BiH kao konfederacija dva nacionalna entiteta s dominacijom Bošnjaka u jednom i Srba u drugom entitetu, bez ambicije da se suštinski rješava pozicija hrvatskog naroda", smatraju u HDZ-u 1990.
 
Na sjednici je zaključeno da će HDZ 1990 nastaviti s pripremama za održavanje Hrvatskog foruma te je razmatrano funkcioniranje vlasti na svim razinama.
 
Prema mišljenju Predsjedništva HDZ-a 1990, dominantne politike koje se generiraju u Banja Luci i Sarajevu reflektiraju se, ne samo kroz odnos prema ustavnim promjenama, nego i kroz odnos prema najvažnijim reformama i zakonskim prijedlozima kao što su popis stanovništva, povratak, državna imovina te razvojnim projektima, posebno projektu auto ceste na Koridoru Vc.
 
Predsjedništvo je zaključilo da se od koalicijskih partnera zatraži brža i odgovornija realizacija dogovorenih projekta i reformi i to poglavito auto ceste na Koridoru Vc.
 
Predsjedništvo HDZ-a 1990 je također zatražilo da se ubrza procedura u Vijeću ministara BiH za smjenu zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vilima Primorca te procedura imenovanja nove osobe na tu dužnost.

Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi