RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ BiH podržava inicijativu otvaranja EU ureda u Mostaru

Napisano 18.04.2015. 10:16

Član predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović primio je izaslanstvo Europske pučke stranke, CDU-a i članove Odbora za BiH pri Europskom parlamentu.  Izaslanstvo su vodili  Dr. Dieter Koch, potpredsjednik Odjela za promet i turizam EU, član predsjedništva CDU Njemačke i član komisije EU za BiH i Clarsen Ratz, dopredsjednik CDU-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika njemačke države Thüringen.

Dr. Čović je naglasio  stratešku orijentaciju BiH prema gospodarskim, političkim i sigurnosnim europskim i transatlantskim integracijama. S tim u vezi podsjetio je na aktivnu ulogu HDZ BiH i HNS-a BiH u nastojanjima ka pristupanju euroatlantskim integracijama, te još jednom potvrdio čvrstu opredijeljenost za sudjelovanjem hrvatskog političkog vrha u izgradnji moderne BiH koja će biti zasnovana na ravnopravnosti svih njenih naroda i građana.

Dr. Koch je istaknuo da  građenje stabilnosti u BiH mora biti istovremeni paralelni proces, s jedne strane rješavanja otvorenih političkih pitanja između konstitutivnih naroda u BiH, a s druge strane približavanja EU-u i NATO-u.

HDZ BiH i HNS BiH će, rekao je dr. Čović, i dalje  surađivati s Međunarodnim organizacijama, EPP-om i CDU-om Njemačke te će snažno podržati inicijativu dr. Kocha o većoj prisutnosti Europske unije u Mostaru kroz otvaranje EU ureda u gradu na Neretvi. Oba sugovornika su izrazili nadu da će se današnji dijalog s političke spustiti  na razinu konkretnog rješavanja pokrenute inicijative unutar Europskog parlamenta.

Uz Predsjednika Čovića  bio je nazočan tajnik za iseljeništvo HDZ-a BiH Niko Marušić.

Nakon razgovora u Domu HDZ-a BiH izaslanstvo EPP je obišlo Mostarski sajam gdje su ih ugostili direktorica Sajma gđa. Dalfina Bošnjak i mandatar za Vladu HNŽ dr. Nevenko Herceg. Dr. Koch i gosp. Ratz su se složili da su ohrabreni s onim što su vidjeli na Mostarskom sajmu, jer će ovako kvalitetne velike manifestacije u budućnosti odlučivati o načinu pristupa europskih investitora prema BiH. Također su naglasili da će gospodarska pomoć EU ovisiti o budućim odnosima među konstitutivnim narodima u BiH, jer je Europa zainteresirana za stabilnost i suradnju među narodima u BiH.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak su gospodarski subjekti iz FBiH zainteresirani za suradnju s EU na svim područjima posebno na razvojnim projektima, jer se, protivno uvriježenom mišljenju u EU javnosti, narodi u BiH žele vezati za EU  te da je velik utjecaj država iz EU na gospodarstvo, kulturu i umjetnost BiH. Nadodala je da je njena želja da posjet dr. Kocha urodi konkretnim rezultatima na gospodarskom planu.

Pozdravljajući goste dr. Herceg je  naglasio da su očekivanja posjete članova EPP Hercegovini, vraćanje povjerenja u BiH i povećanje gospodarske suradnje s državama EU.

„Mi smo sudjelovali u mirovnom procesu a sada želimo sudjelovati u razvitku BiH" rekao je dr. Koch, dodajući da je zadivljen voljom i elanom direktorice Sajma i novog mandatara HNŽ-a dr. Nevenka Hercega.

Dan prije posjete HDZ-u i Mostarskom sajmu, u Konjicu se izaslanstvo EPP  sastalo sa predstavnicima SDA HNŽ-a koje je predvodio predsjednik Salko Sokolović te sa gradonačelnikom grada Mostara Ljubom Bešlićem koji je primio goste u gradskoj vijećnici grada Mostara.

Tijekom trodnevnog boravka u Hercegovini  izaslanstvo EPP se susrelo i razgovaralo s glavnim imamom u Konjicu, katoličkim svećenicima u Franjevačkom samostanu u Mostaru te s pravoslavnim svećenicima Mostarske saborne crkve.

Jedan od domaćina gostiju iz EU, tajnik za iseljeništvo Niko Marušić, izjavio je nakon uspješne posjete članova EPP: „ BiH se ne može složiti s balkanskim regionalnim pristupom, jer i povijesno, kulturno, politički i civilizacijski ne pripada Balkanu.

BiH je dio srednje Europe i Sredozemlja te je želja velikog broja njenih građana uključenje u sve srednjeeuropske regionalne institucije,  jer jedino se tako može stvoriti pozitivna klima kao preduvjet  za bolji život naših građana. 

Oživotvorenje ravnopravnosti naroda u BiH i svih njenih građana i njihovo povezivanje s Europom je u interesu ne samo države BiH već i Europe i svijeta, za ostvarenje kojeg cilja je potrebna veća suradnja i odlučnost međunarodne zajednice."

Prvi.tv

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi