RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ želi reviziju javnih poduzeća, Bajrović arbitrira čije su elektroprivrede

Napisano 21.04.2015. 10:31

HDZ BiH će kroz svoje predstavnike u Vladi Federacije BiH zatražiti reviziju poslovanja svih javnih poduzeća, agencija i uprava u FBiH.

Ovo je za Nezavisne novine najavio Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, poručujući kako je Vlada FBiH isključivo ta koja ima nadležnost nad javnim poduzećima u FBiH, “a ne pojedinci ili pojedine stranke”.

 

Bajrović stvara probleme

Ova Lovrinovićeva najava, naime, dolazi u svjetlu pojačane retorike i političkog zaoštravanja između predstavnika DF-a i HDZ-a, a uoči početka procesa imenovanja novih uprava u federalnim javnim poduzećima, što sve skupa uvelike prijeti narušiti odnose unutar vladajuće trojke u Federaciji.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Dragan Čović, lider HDZ-a, i Reuf Bajrović, novi ministar energetike u Vladi FBiH (DF), imali su verbalni sukob na temu Elektroprivrede

HZHB, odnosno etničkih obilježja ove kompanije i političke pripadnosti same uprave, koju je postavila platformaška Vlada FBiH.

Bajrović i DF, naime, inzistiraju isključivo na natječajnoj, navodno depolitiziranoj proceduri izbora direktora i uprava JP-a, dok u HDZ-u smatraju kako u procesu izbora pozicija koje pripadaju Hrvatima “moraju sudjelovati i legitimni predstavnici hrvatskog naroda”.

“Način na koji je ministar Bajrović počeo komunicirati i iznositi stajališta je neprimjeren. On ne može govoriti sam, jer sva ta pitanja treba razmotriti Vlada FBiH, a u Vladi su i predstavnici HDZ-a”, ističe Lovrinović.

Na pitanje može li ova situacija, koja se ne smiruje, narušiti odnose unutar koalicije, odgovara da svaki neprimjeren istup može izazvati probleme.

“Potezi se ne mogu povlačiti bez ostalih partnera u parlamentarnoj većini. Očekujemo da se to tako ne nastavi, u suprotnom, mogli bismo imati probleme”, zaključuje Lovrinović.

 

Čije su Elektroprivrede?

S druge strane, Bajrović poručuje kako u javnim kompanijama u kojima DF ima vodeću ulogu neće biti prijevremenih smjena direktora, ”naročito onih koji rade u skladu sa zakonom”.

“U slučaju dvije elektroprivrede, koje su svima očito najinteresantnije, vlasnik je Ministarstvo energetike. Ono je to koje postavlja nadzorni odbor, a NO postavlja direktore. Za nas je iznenađenje što HDZ pikira EP HZHB, jer to nije stranačko vlasništvo”, poručuje Bajrović.

On podsjeća kako Ministarstvo ima potpuno ili djelomično vlasništvo nad čak 27 javnih poduzeća u FBiH, između ostalog i nad Energoinvestom, Naftnim terminalima, Autocestama FBiH, BH Telecomom, BH poštom, BH gasom, HT Eronetom, Željeznicama FBiH, Agrokomercom, BH Airlinesom itd.

I Sanjin Halimović, potpredsjednik SDA, priznaje kako je trojka zapala u probleme, ali primarno zbog neformiranja vlada u dvije županije (HNŽ i SBŽ).

“Upravo zbog toga se naša dva partnera i ponašaju kako se ponašaju, jer žele zadržati pozicije za političku trgovinu. Dakle, ključ je u dogovoru o formiranju dvije vlade, i ja to očekujem u narednih 10 dana”, kaže Halimović.

On konstatira kako će SDA i dalje morati praviti ustupke prema DF-u i HDZ-u.

“Naši partneri i dalje nisu spremni na kompromise, a SDA je vodeća stranka, koja ima premijere i najveću odgovornost u novoj vlasti. Dakle, neke pozicije u poduzećima ćemo očigledno morati prepustiti partnerima”, zaključuje Halimović.

 

Direktorima istječu mandati

Kadrovi SDP-a i SDA drže i dalje većinu ključnih pozicija u najvećim kompanijama, iako pojedinim direktorima, poput Elevedina Grabovice (SDP, Elektroprivreda BiH),

Ensada Karića (SDP, Autoceste FBiH), Muje Butkovića (SDA, BH pošta), mandati istječu već za koji mjesec, ili do kraja godine.

U tijeku je proces restrukturiranja Elektroprivrede BiH, odnosno izdvajanje sektora distribucije iz jedinstvenog poduzeća, koje će, pak, i dalje upravljati EP BiH, podsjećaju Nezavisne.

Iako će DF imati ključni utjecaj na kadrovsku križaljku u ovoj ekstraprofitabilnoj kompaniji, najozbiljniji kandidat za ovog direktora je Erdal Trhulj (SDA), bivši ministar energetike u Vladi FBiH, saznaje banjalučki list.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi