RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ1990 - Regulacijski planovi nisu u korist građana Mostara

Napisano 14.04.2010. 15:31

Gradski odbor Mostar HDZ1990 smatra da su ponuđena rješenja regulacijskih planova protiv Zakona o prostornom uređenju jer ne ostvaruju ciljeve kvalitetnog prostornog planiranja i ne osiguravaju potrebnu kvalitetu življenja, primjerenu urbanoj zajednici, a koji su navedeni u spomenutom Zakonu.

Evidentno je da je, umjesto Zakonom propisanih ciljeva, cilj ponuđenih rješenja osigurati što veću poslovno stambenu izgrađenost na što manjem prostoru, a u svrhu veće financijske dobiti od prodaje stambenih i poslovnih prostora. Pri izradi prijedloga bezobzirno su zanemarene potrebe života i stanovanja najugroženijeg dijela populacije, poput djece, te starijih i invalidnih osoba.

Dokaz tome je prijedlog koji nalaže veliku predominaciju zgrada i poslovnih objekata na svim parcelama nauštrb zelenih površina, igrališta, šetnica, vrtića i dr. Uz ovo, također se ne poštuje zakonom propisano planiranje i izgradnja objekata za promicanje i zadovoljenje kulturnih, te duhovnih potreba različitih skupina stanovništva. Zakon nalaže izravnu proporciju i prioritet kvalitetnog i humanog razvoja prostora u zdravom, društveno funkcionalnom životnom i radnom okolišu.

GO Mostar HDZ1990 smatra da prijedlog regulacijskog plana za Sjeverni logor nije u skladu sa prostornim planom, budući da je prostornim planom ta zona definirana kao “Zona za posebne namjene“. Nije nam poznato da je Gradsko vijeće ikada diskutiralo ili dalo suglasnost da se Sjeverni logor definira kao stambeno poslovna zona.

Moramo izraziti svoje iznenađenje zašto južni dio grada nije uključen u ove prijedloge izrade regulacijskih planova. Budući da je mostarska kotlina već gusto izgrađena, mora se donijeti strategija širenja grada, u poslovnom i stambenom smislu i na južni dio koji svojom prostranošću daje osnovu za kvalitetno širenje Mostara.

GO Mostar HDZ1990 smatra da su se zakonske procedure donošenja prijedloga regulacijskih planova najteže prekršile jer se nisu u potpunosti i valjano ispoštivale zakonske norme i procedure javnih rasprava. Vidljivo je iz predloženih Nacrta da se primjedbe građana, uredno navedene u zapisnicima održanih javnih rasprava, nisu uvažile, a da se o objašnjenjima i razlozima nije obavijestilo građane i institucije koje su uložile prigovore.
Kako bi se izbjeglo manipuliranje, gradskim prostorima u interesu različitih interesnih skupina, financijskih mešetara, građevinskih lobija i sl., GO Mostar HDZ1990 inzistira na ponovnom održavanju Javne rasprave, te na službenom očitovanju gradskih vlasti o prijedlozima i primjedbama građana.

S tim u vezi, na službenim stranicama www.hdz1990mostar.org svi građani Mostara mogu preuzeti na uvid do sada predložena rješenja regulacijskih planova i dati svoje prijedloge.

hdz1990mostar.org 


Nema komentara

Anketa

Ustavi