RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Helez ruši sporazum Hrvatske i BiH, branitelji traže zaštitu Zagreba

Napisano 18.10.2014. 11:20
Zukan Helez

Iako je od Domovinskog rata prošlo 20 godina, hrvatski stradalnici i logoraši još uvijek moraju strahovati za svoje statuse. Zbog nelegalnih radnji koje već godinama provodi Zukan Helez i njegovi pomoćnici, tisuće hrvatskih stradalnika i logoraša ostaju bez statusa i prava koja im pripadaju.

 

Pravno nasilje

Novi val pravnog nasilja stiže u obliku ukidanja naknada u Federaciji svima koji imaju primanja iz Hrvatske. Hrvatski stradalnici su primanja iz Hrvatske ostvarili na temelju međudržavnog sporazuma RH i BiH, a Helez svojim odlukama sada ruši taj dokument. - Mišljenje pravne struke je da općinska povjerenstva ne mogu ukidati odluke o trajnoj invalidnosti. Ako se utvrde nepravilnosti, to mogu uraditi samo tužiteljstva, odnosno sudovi koji mogu donijeti i ukidati odluke o trajnoj invalidnosti. To se ne poštuje, krši se ugovor Hrvatske i BiH, a službeni Zagreb još uvijek šuti o ovome problemu - rekli su nam naši sugovornici. Helez i njegov tim ljudi već godinama vrši pritiske da se smanji postotak invalidnosti hrvatskim stradalnicima kako bi se u konačnici smanjile i njihove naknade. Ove odluke znače kako će brojni hrvatski branitelji imati i smanjena primanja iz Hrvatske, a sve zbog nelegalnog djelovanja nelegalnog ministra Heleza.

 

Izjednačiti prava

- Hrvatska ima jedinstvenu priliku da sada kroz institucije države izjednači prava svih branitelja i konačno, dva desetljeća od rata, riješi naše statuse. Također, mi tražimo da se član 6 ugovora Hrvatske i BiH ukine jer on dovodi do diskriminacije i kršenja prava invalidnih osoba. Nigdje u svijetu ne postoji slučaj gdje dvadeset postotni invalid ima dvostruko veću mirovinu od invalida s tjelesnim oštećenjem od 90 posto. To je slučaj sada u Hrvatskoj i to samo kod invalidskih mirovina pripadnika HVO-a - ističu branitelji. Problem se dogodio upravo zbog djelovanja Heleza i njegovih pomoćnika, a već je najavljeno kako će sve ove odluke biti srušene nakon što se konstituira nova vlast u Federaciji BiH. Upućeni upozoravaju kako se federalna Vlada što prije mora formirati kako bi se Helezu što više skratio prostor za nelegalno djelovanje. - On je sada u poziciji kada federalni Parlament ne postoji i kada može raditi što želi. Ako se ovako ponašao kada su ga zastupnici upozoravali na nelegalne postupke, možete samo zamisliti što će biti sada kada ga nitko ne kontrolira. Zbog toga se nadamo kako će nova federalna Vlada biti uspostavljena u najkraćem mogućem roku, te kako će legitimni predstavnici Hrvata zaustaviti pravno nasilje nad stradalnicima - zaključili su naši sugovornici.

Večernji list


Nema komentara

Anketa

Ustavi