RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Herceg i Martinović traže poništenje odluke o imenovanju sudaca u Čitluku

Napisano 15.11.2016. 21:35

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović jučer su uputili otvoreno pismo Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH u kojem traže poništenje odluke o imenovanju sudaca u Općinski sud Čitluk, piše Večernji list.

Podsjećamo, VSTV BiH je imenovao jednu Hrvaticu, dvije Bošnjakinje i jednu Srpkinju na mjesta sudaca, a da stvar bude još gora, to nisu bili najbolji kandidati na rang-listi. Osim sutkinje hrvatske nacionalnosti koja je pozicionirana na prvo mjesto.

 

Nepoštivanje Ustava

- Kako je riječ o odlukama VSTV-a, kojima se ne poštuju ustavne odredbe u BiH, FBiH i HNŽ-u, kao ni zakonske odredbe, ni odredbe članka 43., točka 2. Zakona o VSTV-u BiH, predlažem da Vijeće svoje konačne odluke poništi, navodi se, između ostaloga, u pismu koje potpisuje Herceg, a koje je upućeno i na adresu Vijeća ministara, OHR-a, predsjednika Federacije BiH, Parlamentarne skupštine BiH i drugih nadležnih institucija.

Sličnog sadržaja je pismo Tomislava Martinovića koji je još naveo kako se ovakav sastav sudaca imenuje na području općine u kojoj Hrvati čine 99,28 posto stanovništva, što je još jednom potvrdilo kako se provodi institucionalna neravnopravnost nad hrvatskim narodom.

- Od VSTV-a tražimo u potpunosti objašnjenje i poništenje takve odluke te njezino vraćanje u ustavne i zakonske okvire. Upozoravamo da se ovakvim odlukama ruši pravosudni sustav, izaziva nepovjerenje u sudsku instituciju koja još nije ni počela s radom, a već je opterećena sumnjama u pristranost i politizaciju, navodi se u pismu dopredsjednika Martinovića.

S druge strane, predsjednik Herceg je na kraju pisma ipak izrazio nadu u pozitivan ishod ovoga slučaja.

 

Ispraviti odluku

- Uvjeren u to kako će nova odluka Vijeća o imenovanju sudaca u Općinski sud u Čitluku poštovati i podržati vladavinu prava u HNŽ-u, radujem se budućoj suradnji i skorom početku rada Općinskog suda Čitluk, čiju je obnovu zgrade, nabavu namještaja i informatičke opreme financirala Vlada HNŽ-a te osigurala nužna sredstva za rad Suda u sljedećoj godini, stoji u pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega.


Nema komentara

Anketa

Ustavi