RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Herceg: Prvo stabilizacija, pa investiranje

Napisano 26.02.2015. 21:38
Nevenko Herceg

Budući premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, nakon što je od predsjednika županijske Skupštine dobio mandat za sastavljanje nove Vlade, čeka konačan dogovor tri vladajuće stranke (HDZ BiH, SDA i DF) u županiji.

Potom će s ministrima, među kojima će, kako je nedavno poručio, biti prvi među jednakima, početi rješavati goruće probleme u županiji. Budući premijer dolazi iz iste stranke kao i dosadašnji Denis Lasić (HDZ BiH), ali će određenih promjena u radu Vlade pod njegovom palicom biti, piše Oslobođenje.

-Trebamo biti realni i postupati u okviru proračunskih mogućnosti u interesu građana naše županije. Tu mislim na stabilizaciju u financijskom smislu, na uštede gdje god se to može postići, te rad na prihodovnoj strani proračuna. Veliki je danas broj proračunskih korisnika, pa su time i očekivanja od županije velika. U budućnosti ćemo raditi na investicijama i razvojnim projektima. Prevashodni cilj je stabilizacija, kako bi Županija bila održiva, kazao je Herceg. Mandatar Vlade već je dobrim dijelom upoznat u kakvom stanju preuzima Županiju. U trenutku kada su dolazili Denis Lasić i njegova Vlada, HNŽ je grcao u dugovima, dok je stanje danas bolje, rekao je Herceg.

Većim dijelom je, veli, upoznat sa stanjem u Županiji. Proračunski korisnici moraju voditi računa da se ne dovodi u pitanje financiranje Županije, jer onda može doći do problema u mnogim oblastima.

-Moramo voditi računa o racionalnom i realnom postupanju u interesu svih građana. Mi imamo jedan proračun, svi smo njegovi korisnici i nemamo nikakvih sredstava izvana, dodao je Herceg.

On nije dio pregovaračkog tima HDZ-a BiH, koji već u nekoliko navrata ne uspijeva postići konačan dogovor s koalicijskim partnerima u HNŽ-u oko raspodjele resora u Vladi. Zbog toga nije želio govoriti o ovoj temi, dodavši kako je optimist kada je skori dogovor u pitanju.

-To je stvar vladajućih stranaka i ja kao mandatar koji nije dio pregovaračkog tima svoje stranke ne bih o tome govorio. Kada se vladajuće stranke dogovore, ja ću to izložiti pred Vladu, nakon čega ćemo govoriti o daljim smjernicama. Po tom pitanju sam realni optimist, kazao je Herceg za Oslobođenje.

Naime, pregovarački timovi HDZ-a BiH, SDA i DF-a u HNŽ već gotovo mjesec dana nisu sjedali za stol, a nekoliko prethodnih sastanaka je propalo zbog neslaganja u stavovima. HDZ želi zadržati prethodno stanje u Vladi, dok SDA na to ne pristaje, uz konstataciju da DF-u kao multietničkoj stranci treba pripasti i jedan od resora iz hrvatske kvote.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi