RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hercegbosanski književnici: Pismo potpore haškim uznicima

Napisano 30.07.2014. 16:32
General Praljak i šestorka

Poštovani prijatelji!

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne sa svoje Redovite izborne skupštine upućuje Vam iskrenu potporu, priziva pravednost i istinu da pokažu svoje lice i dovedu vas nama, ponosne i neokaljane.

Uzdamo se da će pravomoćni pravorijek Haškoga suda sagledati sve okolnosti Vaše uloge i odgovornosti u minulom ratu i donijeti razumnu i oslobađajuću presudu. Prisjećamo se Vašega dragovoljnog pristanka na odlučivanje haškoj pravdi koji je bilo utemeljen na našemu zajedničkom uvjerenju u plemenitost ideje za koju smo se borili i ispravnost načela kojih smo se pridržavali, što nam je davalo snagu da sačuvamo ovo ozemlje i ovaj puk. Vaša je uloga u svemu tome bila golema i Vaša je odgovornost bila velika. Tu ulogu i odgovornost Vi ste časno nosili i ništa ne može umanjiti u našim očima Vaše značenje i doprinos. Stoga smo ponosni na Vas.

Naša ideja zacijelo nije bila zločinačka, naprotiv, bila je i jest duboko humana. Borba za ljudsku i nacionalnu slobodu u svome temelju nikada nije bila, i nadamo se da ne će nikada ni biti zločinački pothvat pa makar se dokazalo da je netko pojedinačno u toj borbi počinio neki zločin. Mi zločin nikada nismo prihvaćali ni kao sredstvo, a pogotovu ne kao cilj. U to smo uvjereni svim svojim bićem; nismo bili jednoumni, ali jesmo bili jednodušni. Zato san o hrvatskoj slobodi „teče u našoj suzi i živi u našoj duši“ i dan danas, teći će i živjet će dok nas bude.

Danas kad se Vaše uzništvo pretvara i u našu moru, jasno vidimo kako haška boginja pravde još ne razaznaje da se jedna plemenita ideja časne borbe za puku opstojnost i vlastiti  identitet obezvrjeđuje i pokušava dokazati potpuno nečasnom i zločinačkom. Sam proces svojim predugim trajanjem i prvostupanjska presuda svojom neprimjerenom duljinom pokazuje davno rečeno: Qui nimium probat, nihil probat!

Istina, međutim, polako putuje, nju se ne može zaustaviti.

DHK HB

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi