RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS će zatražiti od VSTV preispitivanje istrage i rada tužitelja u slučaju ubojstva hrvatskih povratnika u selu Ratanj kod Kaknja

Napisano 17.04.2015. 21:39
Predsjedništvo HNS-a

Danas je u Mostaru održana druga sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog Sabora (HNS), na kojoj je usvojen prijedlog okvirnog plana rada i djelovanja Glavnog vijeća kojeg je ukratko predstavio predsjednik Glavnog vijeća HNS-a dr. Božo Ljubić. Zaključeno je da je Deklaracija 6. Sabora HNS-a osnova za daljnje djelovanje prema kojem se moraju usmjeriti sve aktivnosti, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Posebna točka dnevnog reda bila je imenovanje članova Glavnog vijeća odnosno voditelja odjela u Glavnom vijeću. Na sjednici je ponuđen i prijedlog strukture Glavnog vijeća te voditelji pojedinih odjela.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH imenovalo je na danas održanoj sjednici, na prijedlog predsjednika Glavnoga vijeća Bože Ljubića, voditelje dvanaest odjela Glavnoga vijeća.

Na čelu Odjela ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a nalazi se aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak. Odjel za financijska pitanja predvodit će nova ministrica financija FBiH Jelka Miličević, dok će Odjela gospodarstva i dalje voditi Damir Ljubić.

Na čelu Odjela za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije će se nalaziti Predrag Kožul. Odjel međunarodnih odnosa predvodit će aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, dok je voditelj Odjela znanosti i obrazovanja Ivo Čolak. Resor kulture, medija, sporta i informiranja vodit će Ivan Vukoja, dok je na čelu odjela za branitelje i socijalna pitanja te  koordinaciju nevladinog sektora Slavko Marin. Odjelom za analitiku i nacionalnu sigurnost ravnat će zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, dok će Odjel za iseljeništvo i dalje voditi Niko Marušić, a Odjel za II. Svjetski i Domovinski rat Ile Vrljić. Za tajnika Glavnog vijeća HNS-a izabran je Josip Merdžo.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić iznio je okvirni program djelovanja  ovoga tijela. Planira se donošenje izmjena Ustava BiH, prvenstveno izbor članova Predsjedništva, izbor Doma naroda BiH, načini odlučivanja u domovima Parlamentarne skupštine BiH, izjednačavanje uloge domova naroda vijeća naroda sa zastupničkim domovima u proceduri potvrđivanja Vijeća ministara i vlada entiteta, te načela  teritorijalne reorganizacije zemlje.

Naravno, program predviđa i izmjene i dopune Izbornoga zakona BiH konkretnije, izbor izaslanika u Dom naroda FBiH i Vijeće naroda RS, te općenito izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem usklađivanja s planiranim ustavnim promjenama, kao sve ostale izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja diskriminacijskih odredbi.

Uz to pozornost će biti fokusirana i na provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru.

Izmjene i dopune Zakona o vladama entiteta gdje bi se uvela promjena da za odluke iz nadležnosti vlada je pored opće većine nužna i najmanje jedna trećina glasova pripadnika konstitutivnih naroda članova vlada.

Predložit će se i novi Zakon o RTV sustavu , Izmjene Zakona u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Izmjene Zakona o prostornom planiranju i novi Prostorni plan (eventualno donošenje Okvirnog zakona na državnoj razini koji bi se pretežito ticao zaštite okoliša).

HNS je odlučio zatražiti od disciplinskoga tužitelja u VSTV preispitivanja istrage i rada postupajućega tužitelja  u slučaju ubojstva dvoje hrvatskih povratnika u selu Ratanj kod Kaknja, a u kojemu je tužena osoba priznala ubojstvo te da bi ta osoba na suđenju u županijskom sudu bila oslobođena odgovornosti.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi