RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS usvojio deklaraciju kojom se traži federalni preustroj BiH

Napisano 28.02.2015. 16:08
HNS

U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru gdje zasjeda Hrvatski narodni sabor BiH Dragan Čović je izabran za predsjednika sabora, također se bira i Predsjedništvo te Sud časti. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako očekuje da 2016. godina bude godina reorganiziranja BiH u racionalnu organiziranu državu, te predlaže da BiH bude uređena kroz četiri teritorijalne cjeline.

- Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. To je neko buduće vrijeme, ali za početak želimo jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene, rekao je Čović novinarima uoči početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH kazao je kako u drugoj polovici ove godine očekuje da se stvori ozračje kako bi se ispoštovala odluka u predmetu Sejdić – Finci, kao i odluka Ustavnog suda vezana za Grad Mostar te da se dođe do promjena Izbornog zakona BiH.

- Nepravilnosti u Izbornom zakonu trebamo otkloniti kako bi iduće godine dočekali lokalne izbore, a onda bi trebali krenuti u reorganiziranje BiH u racionalnu organiziranu državu, kazao je Čović, odgovarajući na upit što znači pojam federalizacije BiH koji se spominje u deklaraciji koju bi danas trebao usvojiti Hrvatski narodni sabor.

U prijedlogu te deklaracije poziva se na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi "kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda". Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost.

- Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu ka podjeli ove zemlje, pojasnio je Ljubić, javlja Fena.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž također smatra kako je federalno uređenje BiH najbolje rješenje, ali ističe kako se o načinu, modalitetu broju i sadržaju federalnih jeidnica treba ozbiljno raspravljati.

- Vrijeme je za temeljni unutarnji dogovor u BiH jer vidimo da stvari ne idu baš najbolje te da je destrukcija na djelu, kazao je Raguž, dodavši kako BiH treba jedan konzistentan model uređenja.

- Ne dolazimo sa zadanim ultimativnim rješenjima već sa idejama i prijedlozima. Spremni smo za kompromis i dijalog i to je jedna nova politička kultura koju bi i HNS ustvari trebao jasno prihvatiti, poručio je Raguž.

Prema izjavama organizatora, u radu Sabora sudjeluje preko 500 izaslanika te velik broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja. Uoči početka zasjedanja, izaslanstvo HNS-a BiH je položilo vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta; Federacije BiH i Republike Srpske, te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Deklaraciju koja je danas usvojena na VI. zasjedanju hrvatskog narodnog sabora BiH donosimo u cijelosti:

"Potvrđujući privrženost ciljevima i načelima izraženim u političkim dokumentima prošlih pet zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, opredijeljeni za Euroatlantski put BiH, podržavajući Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. o Bosni i Hercegovini, mi sudionici šestog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora usvajamo

 

Deklaraciju

Bosna i Hercegovina naša domovina

Mi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni smo braniti pravo na našu domovinu BiH svim legitimnim sredstvima. Hrvatski narod, kao jedan od tri ustavna konstituenta BiH, odlučan je izgrađivati državu BiH kao demokratsku i sekularnu državu tri konstitutivna i ravnopravna naroda i svih njezinih građana.

Demografska revitalizacija, svekoliki razvoj i napredak hrvatskoga naroda u BiH, smisao je ostvarenja naših strateških političkih ciljeva. Nužna je izgradnja opće nacionalne strategije koja treba uključivati hrvatske institucije u BiH, u RH i iseljeništvu. S obzirom na disperziju Hrvata unutar BiH i različite uvjete za društveni razvoj i afirmaciju nacionalnog identiteta u različitim sredinama, nacionalna strategija treba uključivati unutarhrvatsku solidarnost, kako unutar BiH, tako i u odnosu na RH i iseljeništvo.

 

Daytonska BiH - neostvarena država

Država BiH, kako je ustrojena u Daytonu, posebice zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda, kojima smo dali glas za njezino osamostaljenje. Kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje i potrebe svojih građana za dostojanstven život na razini Europe s početka 21. stoljeća, ovako uređena država gubi svaki smisao:

- jer je njezin daytonski ustroj ozakonio nepravdu, nanesenu ratnim osvajanjima i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njezina tri konstitutivna naroda;

- jer se zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnoga državnoga ustroja pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva;

- jer prividnu stabilnost sustava ima zahvaliti samo stalnim intervencijama međunarodne zajednice, neprimjerenim suverenim državama, što ozbiljno dovodi u pitanje samoodrživost države Bosne i Hercegovine.

Sve nestabilnije sigurnosno okruženje čini je iznimno ranjivom, čime potencijalno ugrožava stabilnost u široj regiji i Europi;

- jer zabrinjavajuće zaostaje za susjedima na putu k EU integracijama i

- jer zbog siromaštva, nezaposlenosti i besperspektivnosti demografski propada, ostajući bez najvitalnijeg dijela svog stanovništva.

Posebno je ovako ustrojena država BiH neprihvatljiva sa stajališta hrvatskog naroda:

- jer mu negira pravo da ga predstavljaju njegovi legitimni predstavnici u vlasti temeljem nepravednog Ustava i Izbornog zakona;

jer mu negira pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava, koja stvaraju ljudi i poduzeća u većinskim hrvatskim općinama i županijama;

- jer mu negira pravo slobodno raspolagati prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima živi, preko nepravednih nametnutih zakona, donesenih preglasavanjem, odnosno političkim nasiljem; jer hrvatskom narodu ne dopušta razvoj u svom narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu prava osnivanja javnih elektroničkih medija; jer ga izlaže nerazmjernom riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije jer u represivnom aparatu i najvišim pravosudnim tijelima odlučujuću ulogu imaju predstavnici ostala dva naroda ili Hrvati mahom od njih izabrani; i

- jer zbog svega navedenog Hrvati, posebno vitalna i fertilna populacija, napušta Bosnu i Hercegovinu pa, iako su relativni ratni gubici Hrvata bili otprilike razmjerni broju stanovništva, demografski poslijeratni gubici su katastrofalno nerazmjerni u odnosu na ostala dva naroda.

 

Novi Ustav

Nužno je pristupiti korjenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njezina tri nacionalna entiteta dosljednom operacionalizacijom načela iz preambula daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda:

- s obzirom da je unutarnji konsenzus oko takve ustavne reforme teško očekivati, a što je pokazalo iskustvo dosadašnjih pokušaja ustavne reforme zbog nejednakog i neravnopravnog položaja konstitutivnih naroda i

- s obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao dio Mirovnog sporazuma i uz jamstvo Vijeća sigurnosti UN-a, smatramo, ako unutarnjeg konsenzusa nema, da je logičan način da Bosna i Hercegovina dobije novi ustav, na novoj međunarodnoj konferenciji o BiH, Ustav koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Hrvatski narodni sabor smatra da žurno treba ispraviti one nepravde, nelogičnosti i neracionalnosti koje su do sada bile uzrokom nacionalnih frustracija i blokada u funkcioniranju sustava.

Stoga je nužno odmah:

- izmijeniti Ustav i Izborni zakon kada je izbor članova Predsjedništva u pitanju da bi se omogućilo da sva tri konstitutivna naroda imaju jednak utjecaj na izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo, a da se i pripadnicima manjina, kao i ostalima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda omogući kandidiranje;

- izmijeniti Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske da bi se jamčio potpuni nacionalni legitimitet u ovim institucijama te onemogućile manipulacije sa svrhom osobnih probitaka ili etničke majorizacije;

- usvojiti nužne izmjene koje će izjednačiti ovlasti zastupničkih i domova naroda u potvrđivanju izvršne vlasti te osigurati da je za odluke u domovima naroda potrebna, osim opće i natpolovična većina u klubovima konstitutivnih naroda;

promijeniti zakone o vladama entiteta na način da je nužna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta;

- provesti odluku Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar s ciljem izjednačavanja Mostara s ostalim jedinicama lokalne samouprave; donijeti novi zakon o javnom RTV sustavu, u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u Bosni i Hercegovini;

- reformirati porezni sustav s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda.

 

Euroatlantske integracije

Euroatlantski put BiH, uz ustavne promjene, najvažniji je strateški prioritet i doprinos miru i stabilnosti. S obzirom da su euroatlantske aspiracije BiH potvrđene od mjerodavnih institucija nužno je odmah:

- pristupiti ispunjenju uvjeta za pokretanje MAP-a kao prvog koraka ka NATO članstvu;

- donijeti odgovarajuće odluke i ispuniti uvjete za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju;

- usvojiti efikasan mehanizam koordinacije kako bi Bosna i Hercegovina prema EU mogla "govoriti zajedničkim glasom" i u narednom trogodišnjem razdoblju dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

 

Zaštita digniteta Domovinskog rata

Našim odnosom prema dragovoljcima i veteranima, ratnim vojnim invalidima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i prema svim hrvatskim braniteljima, sudionicima Domovinskog rata iskazujemo svoj odnos prema Domovinskom ratu, odnosno dajemo mu dignitet koji zaslužuje kao jedna od najvećih svetinja hrvatskoga naroda. Stoga ćemo se snažno i odlučno usprotiviti svakom iskrivljavanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskom ratu te ugrožavanju ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata tražit ćemo sustavna rješenja i zaštitu prava, te se suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti na području BiH. Zaštita Domovinskog rata i hrvatskih branitelja jesu i ostat će naša trajna obveza. Odlučno se suprotstaviti učestalim pokušajima kriminalizacije Domovinskoga rata, proglašavanjem legitimnih oružanih snaga hrvatskoga naroda (HVO) agresorskim snagama, te selektivnim i tendencioznim optužnicama, u pravilu, po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima HVO-a.

I u ovoj prilici odbacujemo kvalifikaciju haaškoga tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu koji se neosnovano i neopravdano pripisuje Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i HVO-u, jer je to opasna politička manipulacija i nije u funkciji pravde već projektiranih ratnih ciljeva onih koji su, najprije ratom a zatim nepravednim Ustavom i njegovim nasilnim revizijama, namjeravali eliminirati hrvatski narod iz BiH kao ustavnog konstituenta i političkog subjekta.

Povijesna je istina da je HZ i HR H-B, kao i njezina oružana sila Hrvatsko vijeće obrane, odlučujuće doprinijela očuvanju i obrani BiH te da je ugrađena u temelje Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnog sporazuma.

 

Pravna država i obračun s korupcijom

S obzirom da veliku zapreku razvoju BiH, uspostavi kompetitivnog gospodarstva i socijalne pravde te dolasku stranih investicija, predstavlja pravna nesigurnost i korupcija, te s obzirom da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji niti politička klima niti institucionalni kapacitet za učinkovitu borbu protiv korupcije nužno je odmah:

- postići najširi politički i društveni konsenzus za učinkovitu borbu protiv korupcije;

- učiniti nužne zakonske promjene koje će unaprijediti sustav imenovanja na ključne tužiteljske i sudačke pozicije s ciljem nezavisnosti i odgovornosti;

- pokrenuti reformu i dogradnju sustava agencija za zaštitu zakona u smislu boljeg uvezivanja i koherentnosti čitavog sustava.

Obrazovanje, kultura i gospodarstvo kao sredstva društvenoga razvoja

Kvalitetno obrazovanje sukladno najvišim svjetskim standardima, te institucionalno očuvanje i razvoj kulturnog identiteta,osim toga što predstavljaju iznimno značajne elemente dugoročne opstojnosti i vitalnosti, imaju i potencijal biti glavno sredstvo svekolikog društvenog razvoja hrvatskog naroda u BiH.

Stoga će HNS BiH u svome budućem radu posebnu pozornost posvećivati stanju u područjima obrazovanja i kulture.

Preduvjet demografske revitalizacije je učinkovito i socijalno odgovorno gospodarenje svim resursima. Svjesni smo teškog položaja osiromašenosti velikog broja građana uključujući i zdravo radno aktivno stanovništvo, što je posebno karakteristično za prijeratne industrijske "bazene".

Nužno je napustiti dosadašnju kvazisocijalističku filozofiju, koju još uvijek prakticiraju određene politike u BiH, a koju karakterizira opća socijalizacija promašaja u pretvorbi, privatizaciji i upravljanju ostacima prijeratnih "gospodarskih giganata", prijevremenim umirovljenjem, ili prebacivanjem tereta na proračune, zdravstvene i socijalne fondove, a preko novih zaduživanja, prebacivanje tereta na one građane i dijelove Bosne i Hercegovine koji su odavno napustili takvu društvenu filozofiju i opredijelili se za tržišno i socijalno odgovorno gospodarstvo.

U mjesto toga potrebno je nužnim reformama, uključujući i ustavnu te gospodarske programe, kreirati stabilno političko i institucionalno okružje atraktivno za investitore iz zemlje i inozemstva. Unaprijediti sposobnost korištenja europskih fondova te stavljanjem u funkciju svih prirodnih i ljudskih kapaciteta doprinositi gospodarskom razvoju i socijalnom blagostanju.

Mi, legitimni predstavnici hrvatske političke volje u BiH, ovu Deklaraciju usvajamo kao obvezu nama i kao poruku svim našim partnerima s kojima dijelimo odgovornost za stabilnost i prosperitet naše zajedničke domovine BiH s ciljem da je izgradimo kao zajedničku i poželjnu državu.

 

HNS usvojio i  izjavu o Domovinskom ratu

Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se navodi kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici te da te teritorijalne organizacije nisu bile organizirane kao udruženi zločinački pothvat, nego kao nužan pravni okvir za obranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale središnje državne institucije BiH.

"Hrvati su u Domovinskom ratu u BiH vodili obrambeni rat. HVO nije bila zločinačka vojska, nego vojna sila hrvatskog naroda koja je u ratu u BiH osigurala u dobrom dijelu opstanak hrvatskog naroda suočenog s agresijom na njegove životne prostore u BiH"", navodi se u izjavi u kojoj se izražava protivljenje zbog negiranja počinjenih zločina neovisno jesu li njihovi počinitelji pripadnici HVO-a, Armije RBiH ili VRS.

"Zalažemo se za procesuiranje svih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih tijekom rata, poštujući načelo individualne odgovornosti i krivnje", navodi se u izjavi koju je usvojio HNS BiH.

U njoj se dodaje kako se HNS u procesuiranju počinjenih ratnih zločina u BiH zalaže za prestanak dosadašnje prakse medijskog i političkog pritiska na Tužiteljstvo i Sud BiH čiji je rezultat "procesuiranje časnika HVO-a po zapovjednoj odgovornosti i nekažnjivost bošnjačkog političkog i vojnog vrha Armije RBiH" što, kako se ističe, ne doprinosi nužnom ispunjenju pravde i povratku povjerenja među narodima u BiH.

"Zbog činjenice da je Haaški sud zbog brojnih žrtava na bošnjačkoj strani oportuno izbjegao sankcioniranje bošnjačkog političkog i vojnog vrha Armije RBiH za zločine počinjene nad hrvatskim narodom u BiH smatramo kako je prvostupanjska presuda Prliću i drugima rezultat manipulacija, kako bošnjačkih paradržavnih struktura u BiH, tako i dijela međunarodnih struktura koje na taj način proizvode krizu u ovom dijelu svijeta", navodi se u izjavi o Domovinskom ratu.

U HNS-u vjeruju kako su događaji zadnjih godina u međunarodnoj zajednici i BiH doprinijeli boljem razumijevanju prirode rata u BiH te kako će drugostupanjska presuda Prliću i drugima odražavati realne činjenice iz rata u BiH te biti doprinos ispunjenja pravde, promicanju mira i potrebnog dijaloga među narodima u BiH.

"HNS će se preko svojih predstavnika u institucijama vlasti FBiH otvoriti pitanje selektivne i protuzakonite revizije prava pripadnika HVO-a te se zauzimati za osiguranje pravne sigurnosti hrvatskih branitelja, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u skladu za zakonom", navodi se u izjavi.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi