RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS usvojio smjernice za vođenje pregovora sa Srbima i Bošnjacima o izmjeni Izbornoga zakona

Napisano 24.02.2017. 23:12

Predsjedništvo HNS-a BiH na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojilo smjernice za vođenje pregovora predstavnika Hrvata s predstavnicima druga dva naroda, odnosno s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH oko izmjena Izbornog zakona BiH. Izmjene se odnose na promjenu izbornih pravila za izbor članova Predsjedništva BiH, izaslanika za domove naroda te vijećnika u gradu Mostaru. 

"Idemo s pretpostavkom da ćemo teško u ovakvim političkim odnosima promijeniti Ustav BiH, što znači da pokušamo provesti odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda", rekao predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, javlja Dnevnik.ba.

Modeli izbornih pravila

HNS je usvojio i više modela izbora članova Predsjedništva i izaslanika u domovima naroda.

"Jedan model je obvezujući za pregovore oko članova Predsjedništva kao temeljni, dok ostali ostaju za eventualne razgovore. Oko Doma naroda usuglasili smo dva modela kao obvezujuća", rekao je Čović.

Oko izbora člana Predsjedništva, dodao je Čović, govorimo o modelu tri prostora koji određuju izbor dva člana Predsjedništva.

"Jedno su općine s dominantnom hrvatskom većinom, druge su s bošnjačkom većinom i treće su mješovite općine. Jedan član Predsjedništva bi se birao kao ukupni pobjednik izbora, a što je vjerojatno bošnjački kandidat. Jednak bi model  bio i za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, što znači pobjednik je onaj kandidat koji ima najviše glasova uz uvjet da je dobio potreban broj glasova u hrvatskim i mješovitim općinama. Taj je model za nas smjernica, ali u igri ostaju i ostali prijedlozi", izjavio je.

Istaknuo je i kako na stolu dva modela kada je u pitanju izbor izaslanika u domove naroda. 

"U suštini pitanje je kako provesti odluku Ustavnog suda BiH oko konstitutivnosti naroda. Za naš model je temelj popis pučanstva u županijama kao izbornim jedinicama. U odnosu na sadašnji suatav po kojemu svaka županija mora dati jednoga predstavnika Hrvata, Srba i Bošnjaka, naš je stav da ne mora. Dapače, to treba biti odraz zastupljenosti pojedinih naroda", izjavio je Čović.

Ako u nekoj županiji uopće nemate predstavnika jednakog konstitutivnog naroda, pojasnio je, onda ne postoji obveza da taj narod bude zastupljen iz te županije. 

"U odnosu na broj ljudi u toj županiji i Federaciji BiH određuju se zastupnici, što bih nazvao elektorskim modelom. Po tome modelu bi se izabralo 17 predstavnika triju naroda i ne bismo imali praznina, kao što ih sada imamo, a izbjegao bi se i strah da će jedan narod drugom lažnim predstavljanjem ili nekim izbornim inženjeringom birati političke predstavnike u klubove Hrvata, Srba i Bošnjaka", rekao je Čović.

Njegovanje krize

Govoreći o aktualnim političkim krizama i svim njihovim posljedicama, Čović je izjavio kako je teško sadašnje vrijeme uspoređivati s devedesetima, ali je ustvrdio kako je kriza krajnje ozbiljna.

"Evidentno je da netko njeguje krizu", rekao je Čović. 

Također, dodao je kako je kriza vlasti postojala i do sada te da neće biti lako pronaći odgovarajuće rješenje.

"Mi smo i do sada imali krize u vlasti, ali nismo imali ovakvu sliku o nama. Predajom zahtjeva za reviziju presude u Haagu, imali smo vrlo različite stavove, a prvi put iz Vijeća za provedbu mira promijenili su odnos prema problemu i inicijatorima aktivnosti. Žurno moramo izaći iz ove situacije i to neće biti nimalo lako. Vjerujem da će se u Predsjedništvu to moći napraviti jer smo izbjegli nadglasavanje kao prilog traženju rješenja i dolijevanja ulja na vatru. Vjerujem da ća se u Vijeću ministara napraviti sklad i da će ono početi funkcionirati sljedećeg tjedna. Puno više problema imat  ćemo u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj ni do sada nismo imali klasičnu većinu", rekao je Čović. 

Istaknuo je i kako će postojeću krizu "koristiti oni koji imaju puno veći utjecaj od našeg ovdje kako bi ohrabrili njezino produbljivanje i stvaranja novih odnosa". 

"Jer dovoljno je nekada da se dogodi jedna mala sigurnosna iskrica, da se poremete svi odnosi. Uvjeren sam da ćemo imati dovoljno odgovornosti da to držimo pod nadzorom. Vjerujem da i razgovori koje vodimo s predstavnicima međunarodne zajednice koji djeluju u BiH također će dati doprinos. Posebno su nam važni u tome smislu odnosi sa susjedima na čemu će se također staviti poseban naglasak", rekao je Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi