RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hoće li afera "Gibraltar" biti samo nova afera "Reket"

Napisano 31.08.2016. 17:02

Prema pisanju Oslobođenja, a što je potvrdio jedan od odvjetnika prvooptuženog Stipe Prlića, za 2. rujna zakazano je iznošenje završnih riječi u, prema ocjenama brojnih medija i analitičara, aferi koja se razvija u smjeru da postane jedna od najvećih poslijeratnih kriminalnih afera u BiH (pa čak i regiji), tzv. „Aferi Gibraltar".

Podsjećamo, u listopadu 2014. godine, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u akciji „Gibraltar" slobode lišila devet osoba. Nalog je izdalo Tužiteljstvo BiH, a tijekom istrage prikupljeni su dokazi o kriminalnim radnjama tri osobe, te je podignuta optužnica koju je Sud BiH potvrdio u svibnju 2015. godine. Riječ je o Stipi Prliću, Zoranu Bakuli i Nevenu Kulenoviću. Prlić i Bakula, kao dio tadašnjeg rukovodstva HT Eroneta, optuženi su za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, te primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Kulenović, kao direktor marketinške agencije S.V.R.SA, optužen da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Članovi ove kriminalne grupe su prema optužnici, na osnovu štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac preko off shore kompanija u inozemstvu i stekli protupravnu imovinsku korist od 5 milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga. Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na osobne račune osumnjičenih u inozemstvu.

Za vrijeme postupka na vidjelo su izašli mnogi zaprepašćujući podaci, informacije, činjenice: da se radi o višemilijunskim pronevjerama, da je bilo iznuđivanja enormnih popusta da bi se mogla eliminirati konkurencija, da „marketinška mafija vrši pritisak" na određene medije koji navode da ne žele raditi na isti način i sl.

Međutim, iako je tužiteljstvo ustrajalo na iznošenju raznih dokaza, te iako nimalo ne sumnjaju da je potpuno točno ono što se osumjičenima stavlja na teret, a što je potvrđivano i u više navrata u raznim izvansudskim aktivnostima te informacijama koje su pristizale iz zemalja EU, obzirom na određene okolnosti u posljednje vrijeme se pojavljuje sumnjičavost u to da će ovaj slučaj rezultirati adekvatnom presudom.

Od samog početka je bilo problema, samo suđenje u ovom slučaju nisu inicirali pravosudni organi BiH nego pravosudni organi Austrije i Slovenije. Prije toga se neobjašnjivo razvlačilo pokretanje i konkretiziranje postupka po ovom pitanju. Tijekom suđenja vršeni su razni pritisci na pravosudne organe, kako od čimbenika iz BiH, tako i stranih (informativni ručkovi veleposlanika jedne utjecajne zemlje EU sa tužiteljima i sucima, službeni i neslužbeni sastanci, te telefonski pozivi istima…), dezinformiranje javnosti i pokušaja umanjivanja krivnje. To je bilo i za očekivati, obzirom na obujam afere, na činjenicu da su većina osumnjičenih ili njihove obitelji i poduzeća jako vezani (formalno ili neformalno) za jednu od stranaka koje su bile na vlasti godinama, SDP BiH, da se radi o utjecaju na medije koji su znatno kreirali medijsku sliku i utjecali na izborne rezultate.

Sad se pojavljuju još neki čudni podaci, kao npr. da se na zvaničnoj stranici Suda BiH, koja se inače redovito ažurira, stalno brišu objavljeni termini ročišta za ovaj predmet.

Sve to, a obzirom i na kritike na račun pravosuđa posljednjih godina, propale predmete (npr. afera „Reket" u kojoj je ugledni bh. biznismen snimao i optužio čelnike SDP BiH i s njima povezane osobe za traženje i uzimanje mita) stvara sumnjičavost i bojazan na medijskoj i političkoj sceni u susjednoj BiH da će se i u ovom predmetu dogoditi neki preokret, te da neće doći do adekvatne, zadovoljavajuće presude nego da će predmet „pasti u vodu", prenosi Tropolje.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi