RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hodnja mira u slavu Gospi Kraljici Mira

Napisano 25.06.2016. 15:12

Brojni su hodočasnici, noseći zastave svojih zemalja, slike i kipove Gospe Kraljice Mira, pješačeći sudjelovali na Međunarodnoj hodnji mira od Humca do Međugorja. Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta stiglo je u Međugorje kako bi se molilo i pjevalo u čast Kraljici Mira. Proslava trideset i pete obljetnice Gospina ukazanja u međugorskoj župi počela je jučer, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, tradicionalnom, dvadeset i petom po redu, Međunarodnom hodnjom mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju, piše Večernji list BiH.

 

Brojni štovatelji

Na uočnici obljetnice više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta četiri je sata na ovom putu pješačilo, molilo se i pjevalo u čast Kraljici Mira. Među mnoštvom koje je po iznimno toplom vremenu hodilo petnaestak kilometara bili su i brojni svećenici predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom te međugorskim svećenikom fra Hrvojem Miletićem. Cijelim putem do Međugorja na čelu kolone nošen je križ. Hodočasničke skupine nosile su brojne Gospine slike, zastave svojih zemalja i gradova, župa, a među njima bili su i Gospini štovatelji iz Hrvatske i BiH. Prije polaska s Humca, hodočasnike je blagoslovio i zaželio im sretan put humački gvardijan fra Velimir Mandić. Potom je na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja čestitao svima koji su imali imendan. Uz pjesmu i molitvu krunice duga kolona se s Humca uputila prema Međugorju u procesiji mira. Na platou ispred međugorske crkve okupilo se u tim trenucima mnoštvo vjernika koji su došli sa svih strana svijeta. Kad je kolona stigla, nešto prije deset sati, ispred župne crkve svetoga Jakova, završnom obredu pobožnosti klanjanja i blagoslova s Presvetim oltarskim sakramentom pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom svima nazočnima udijelio je međugorski svećenik fra Vjekoslav Milićević.

 

Tradicija koja traje

Tijekom cijelog dana za hodočasnike je služeno 20 misnih slavlja. Po tvrdnjama šestero međugorskih vidjelaca, prvi put Gospa Kraljica Mira u župi Međugorje ukazala se 24. lipnja 1981., a vidioci su s njom razgovarali sutradan. Zato se obljetnica Gospina ukazanja slavi 24. i 25. lipnja. Hodnja mira je zamisao koja se rodila u srcima međugorskih hodočasnika i prijatelja Međugorja u najžešćim danima Domovinskog rata, koji su odlučili više se moliti za mir, pa su utemeljili ovaj molitveni hod. Međugorska Kraljica Mira poziva na mir sve ove godine od početka ukazanja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi