RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hozan zahtjeve Hrvata u Jajcu SDA smatra "ultimativnim i ucjenjivačkim"

Napisano 11.12.2016. 19:50

Pokušaj konstituiranja općinskog vijeća Jajce zaustavljen je neposredno nakon polaganja svečane prisege novoizabranih vijećnika. Sjednicu, oko čijeg sazivanja nije postojao konsenzus između predstavnika dviju najjačih političkih opcija (SDA i HDZ BiH), sazvao je predsjedatelj starog saziva općinskog vijeća  Mirko Ljubez. Do žustre rasprave je došlo zbog dokumenta kojeg su vijećnici iz saveza Zajedno za bolje sutra u Jajcu (HDZ BiH, HDZ 1990 i HKDU) ponudili na potpisivanje Koaliciji SDA-SBiH-SBB, a kojeg je načelnik Edin Hozan okarakterizirao kao „ultimativan i ucjenjivački“.

Riječ je o dokumentu pod nazivom „Sporazum o suradnji u mandatnom periodu 2016. do 2020. godine“ sastavljenom od sedam točaka kojima su precizno definirane raspodjele pozicija u općinskim povjerenstvima, načini imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima i ustanovama kojima je općina Jajce osnivač, zatim mehanizmi za kvalitetnije planiranje i kontrolu općinskog proračuna, poštivanje nacionalnog balansa prilikom upošljavanja u Općini Jajce, ali i prijedlog konačnog usaglašavanja oko datuma budućih obilježavanja Dana oslobođenja općine Jajce.

„Ne vidim što je sporno u našem prijedlogu za suradnju. Otkud to da je dosadašnja praksa, a u kojoj su uvijek sudjelovali i predstavnici SDA, odjednom postala „ucjenjivačka“. Ovo su detalji koji su se oduvijek definirali neposredno nakon izbora. Tako je bilo i prije četiri godine, i prije osam, i prije toga. Konstantno prolongiranje potpisivanja sporazuma o suradnji od strane predstavnika SDA i insistiranje na održavanju konstituirajuće sjednice mimo zajedničkog dogovora, jasno upućuje da nije problem u ponuđenom sporazumu, već je posrijedi nešto sasvim drugo“, rekao je Ivo Šimunović, predjednik OO HDZ-a BiH i novoizabrani vijećnik.

Iako je prijedlog u kojoj bi javna poduzeća i ustanove trebale biti predmetom razgovora tek nakon konstituiranja općinkih vijeća diktiran iz Županijskog odbora SDA Središnja Bosna  (akt broj 213/16 od 28.11.2016.), prilično je jasno da OO HDZ Jajce,  poučen iskustvom iz prethodne četiri godine kada su bili isključeni iz donošenja svih važnijih odluka, neće pristati na uvođenje ovakve prakse. Nije zanemariva činjenica da se fiskalna godina bliži svome kraju i da je hitno konstituiranje Općinskog vijeća Jajce preduvjet za donošenje odluke o privremenom financiranju, budući da su probijeni svi rokovi za donošenje redovnog proračuna.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi