RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HP Mostar predstavila marku "120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca"

Napisano 24.07.2017. 23:34

Hrvatska pošta (HP) Mostar, u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače izdala je prigodnu poštansku marku u povodu 120. obljetnice rođenja Milivoja Uzelca, koja je javnosti predstavljena sinoć u Mostaru.

Tom prigodom direktor HP Mostar Mate Rupčić uručio je dar, pano s izdanjem poštanske marke, koji je u ime Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače primila Ana Marija Dedić. Marku su predstavile Danijela Brkić i Željka Šaravanja, a događaj su glazbom uveličali mladi glazbenici iz Glazbene škole Brotnjo: Maro Bulić, Lara Jurešić, Magdalena Lovrić, Ana Pehar i Tea Šakota.

Milivoj Uzelac, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne, rodni Mostar napušta u djetinjstvu i s obitelji seli u Banja Luku gdje se počinje ozbiljnije baviti slikarstvom. Zatim slijedi odlazak u Zagreb i Prag, a 1923. odlazi u središte europske umjetnosti – Pariz koji ga nadahnjuje sjajem i životom. Njegova strast i vječna inspiracija su žene čija ljepota ostaje ovjekovječena u slikarskim djelima. Po želji samog Uzelca njegov rodni Mostar na dar je dobio kolekciju umjetnina i predmeta koji su danas dijelom fundusa Galerije kraljice Katarine Kosače. Jedno od tih djela, ženski akt (ulje na kartonu), svoje mjesto našlo je na poštanskoj marki HP Mostar.

Ovo izdanje u poštanskom prometu se nalazi od 23. srpnja 2017. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi